FNV: Bestuurders en toezichthouders Meavita ontlopen verantwoordelijkheid

0
620

De zaak Meavita is voor de FNV pas afgelopen als oud-medewerkers de schade vergoed krijgen die zij bij het faillissement van het megazorgconcern in 2009 opliepen. Dat is de reactie van de FNV op het nieuws dat bestuurders en toezichthouders van voormalig Meavita een schikking hebben getroffen met curatoren. De FNV vindt het belangrijk dat de bestuurders en toezichthouders hun verantwoordelijkheid nemen en leren van het verleden.

Besturen en toezichthouden is belangrijk werk en niet zomaar een bijbaan. Dat heeft de zaak Meavita duidelijk op de kaart gezet. Dat het zorgconcern failliet is gegaan door wanbeleid is in 2015 vastgesteld door de ondernemingskamer (ook nu de Hoge Raad de zaak terug heeft verwezen naar de ondernemingskamer om een vormfout te herstellen). De procedure duurt inmiddels al bijna 8 jaar. Dat komt mede doordat de bestuurders en toezichthouders veel uitstel gevraagd hebben en zo keer op keer formele beren op de weg hebben geplaatst.

Wanbeleid

De vakbond heeft de zaak rond het wanbeleid bij Meavita in 2009 aangespannen om compensatie te krijgen voor de zorgmedewerkers. Want: terwijl bestuurders en toezichthouders het zorgconcern failliet lieten gaan, deden de 20.000 zorgmedewerkers gewoon hun werk en bleef de zorg voor de cliënten gewoon doorgaan. Toch werden de zorgmedewerkers gedupeerd. Hun schade varieert van ontslagvergoedingen die in rook zijn opgegaan, tot een verlies aan vergoedingen voor onkosten en overwerk. De FNV heeft inmiddels een schadeclaim ingediend.

Advocaat Arno van Deuzen die de Meavita-zaak voor de FNV voert: ‘In de schikking die is getroffen is de FNV geen partij. Dus de schadeclaim van de werknemers staat hier buiten. Die blijft dan ook gewoon staan. Nu de curatoren over 1,8 miljoen extra beschikken ziet de vergoeding van die paar ton aan schadeclaims voor voormalig Meavita-medewerkers er wel beter uit. Er is daarvoor nu genoeg geld in kas.’

Bron: FNV

Vorig artikelAntoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 voor Fabricio Loayza-Puch
Volgend artikelNieuwe website van de Stichting Zeldzame Bloedziekten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.