Extra controle op medicijnen bij het Westfriesgasthuis

0
1048

Het Westfriesgasthuis heeft ervoor gekozen om medicatie te verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis zorgt er daarmee voor dat de meest kwetsbare stap in het medicatieproces, het toedienen van de medicatie aan de patiënt, extra gecontroleerd wordt. Begin februari begint de afdeling Cardiologie ermee.

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors beaamt het belang van controle bij toediening: “Naar aanleiding van literatuurstudie en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbeteringen van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoog op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmogelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct kan verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.”

Voordeel voor patiënt en verpleegkundige

Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: “Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert.

Aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten

MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat medicatie automatisch te verifiëren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Het medicatieveiligheidssysteem zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten en is veel efficiënter.

Samen medicatieveiligheid verbeteren

Ook MedEye CEO Gauti Reynisson kijkt uit naar de samenwerking met het Westfriesgasthuis: “Samenwerken met enthousiaste en vooruitstrevende teams zoals we in het Westfriesgasthuis zien doen we graag. Geautomatiseerde verificatie van de medicatie aan het bed van de patiënt staat al jaren bij hen hoog op de prioriteitenlijst en we merken dat steeds meer zorginstellingen daarvoor kiezen. Samen zorgen we ervoor dat we de medicatieveiligheid verbeteren en daadwerkelijk fouten voorkomen aan het bed van de patiënt.”

Bron: Westfriesgasthuis