Extra controle op medicijnen bij het Westfriesgasthuis

Array

Het Westfriesgasthuis heeft ervoor gekozen om medicatie te verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Het ziekenhuis zorgt er daarmee voor dat de meest kwetsbare stap in het medicatieproces, het toedienen van de medicatie aan de patiënt, extra gecontroleerd wordt. Begin februari begint de afdeling Cardiologie ermee.

Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors beaamt het belang van controle bij toediening: “Naar aanleiding van literatuurstudie en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbeteringen van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoog op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmogelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct kan verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.”

Voordeel voor patiënt en verpleegkundige

Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: “Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert.

Aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten

MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat medicatie automatisch te verifiëren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Het medicatieveiligheidssysteem zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het aantal medicatiefouten en is veel efficiënter.

Samen medicatieveiligheid verbeteren

Ook MedEye CEO Gauti Reynisson kijkt uit naar de samenwerking met het Westfriesgasthuis: “Samenwerken met enthousiaste en vooruitstrevende teams zoals we in het Westfriesgasthuis zien doen we graag. Geautomatiseerde verificatie van de medicatie aan het bed van de patiënt staat al jaren bij hen hoog op de prioriteitenlijst en we merken dat steeds meer zorginstellingen daarvoor kiezen. Samen zorgen we ervoor dat we de medicatieveiligheid verbeteren en daadwerkelijk fouten voorkomen aan het bed van de patiënt.”

Bron: Westfriesgasthuis

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen