Tweede Kamerlid Arno Rutte in gesprek met Treant over eHealth

 ‘Dit soort voorbeelden moeten de norm worden’

Op vrijdagmiddag 3 maart bracht Tweede Kamerlid Arno Rutte (VVD) een bezoek aan het ziekenhuis van Treant Zorggroep. Hij ging daar in gesprek met voorzitter van de raad van bestuur a.i. Carla van de Wiel, cardioloog Michiel Nagelsmit en verpleegkundig specialist Wietse Veenstra over telemonitoring bij patiënten met chronisch hartfalen. Een vorm van eHealth die er voor zorgt dat patiënten meer rust hebben en minder last.

De Emmer cardiologen van Treant Zorggroep hebben de zorg voor patiënten met chronisch hartfalen georganiseerd met behulp van telemonitoring, ook wel zorg op afstand genoemd. Het aantal opnames in het ziekenhuis daalde tot de helft en ook de herhaalbezoeken namen duidelijk af.

Proactief en preventief handelen door dagelijkse monitoring

Ruim 200 patiënten maken gebruik van deze vorm van zorg bij Treant, waarbij zij vanuit huis dagelijks én automatisch informatie over hun gezondheid (gewicht, pols, bloeddruk) doorgeven aan de verpleegkundig specialist van het ziekenhuis. De vorm van dagelijkse monitoring maakt het mogelijk proactief en preventief te handelen. Bij veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt kan de cardioloog, verpleegkundig specialist, thuiszorg, revalidatieverpleegkundige of huisarts direct ingrijpen. Met als gevolg minder opnames in het ziekenhuis.

Rutte was aangenaam verrast over de samenwerking en de snelheid waarmee – dankzij deze vorm van eHealth Treant dagelijks ingrijpt om heropnames voor patiënten te voorkomen. “Dit soort voorbeelden van zorg moeten de norm worden.”

Hartfalen

Bij patiënten met chronisch hartfalen is de pompfunctie van het hart verstoord. Daardoor wordt onvoldoende bloed rondgepompt. Oorzaken variëren van een hartinfarct en hoge bloeddruk tot hartklepaandoeningen en –ritmestoornissen. Hartfalen is niet te genezen.

[Foto: Bianca Verhoef Fotografie]

Bron: Treant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen