Hartstichting investeert met ZonMw in 5 nieuwe onderzoeken naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Array

De Hartstichting kent samen met ZonMw 500.000 euro toe aan 5 nieuwe onderzoeken die meer kennis gaan opleveren over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze investering vindt plaats binnen het Kennisprogramma Gender & Gezondheid van ZonMw, dat is opgezet om de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen.

 “We willen de kennisachterstand rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. Om de ziektebeelden bij vrouwen eerder te herkennen én de zorg voor vrouwen te verbeteren,” licht Floris Italianer (directeur van de Hartstichting) de investering toe.
ZonMw
De samenwerking met ZonMw is erop gericht om een goed overzicht te krijgen van de grote hoeveelheid informatie die wetenschappers tot nu toe hebben gevonden over man-vrouw verschillen, om al deze kennis te bundelen en er conclusies uit te trekken. Die inzichten worden gedeeld met artsen en onderzoekers, zodat de zorg voor vrouwen ook echt verbetert. Ook wordt zo duidelijk welke kennis nog ontbreekt en waar nieuw onderzoek voor nodig is.
Binnen deze nieuwe toekenning wordt onderzoek gedaan naar een vijftal onderwerpen. Deze dienen artsen en wetenschappers meer inzicht te geven in hart- en vaatziekten bij vrouwen, zodat zij sneller en beter geholpen kunnen worden. De subsidie is toegekend aan de volgende onderzoekers:
  • I. Eerder opsporen van hartfalen | Hester den Ruijter | UMC Utrecht. Hester den Ruijter doet onderzoek om mannen en vrouwen met een beginnende verstijving van de hartspier eerder op te sporen en te behandelen. Hartfalen door een stijve hartspier is een zeer ernstige ziekte. Mensen kunnen niet of nauwelijks meer traplopen en fietsen, en zijn heel snel buiten adem en benauwd. Deze vorm van hartfalen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en er zijn geen goede medicijnen tegen. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen dat de hartspier zo stijf wordt.
  • II. Eerder opsporen en beter behandelen van problemen met kleine bloedvaatjes in het hart | Maryam Kavousi | Erasmus MC. Vrouwen lijken vaker dan mannen problemen te hebben in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. Maar het is nog onduidelijk hoe je kunt vaststellen wat er mis is met deze bloedvaatjes, en wat vervolgens een goede behandeling is. Maryam Kavousi gaat onderzoek doen om dit probleem eerder op te sporen en beter te behandelen.
  • III. Invloed van onder meer angst en depressie op hartziekten bij vrouwen | Paula Mommersteeg | Universiteit van Tilburg. Hoe beïnvloeden psychologische klachten, zoals angst en depressie, het risico op bepaalde hartziekten? En zijn daarbij belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen? Juist voor vrouwen is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor psychologische risicofactoren, vindt Mommersteeg.
  • IV. Werking van preventieve medicijnen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen | Jeanine Roeters van Lennep | Erasmus MC. Binnen dit onderzoek analyseert Jeanine Roeters van Lennep nauwkeurig de 5 meest gebruikte medicijnen bij hart- en vaatziekten. Ze wil achterhalen wat de precieze werking én bijwerkingen zijn bij mannen en vrouwen. Een aantal medicijnen veroorzaakt vaker bijwerkingen bij vrouwen dan bij mannen, en ook de werking kan bij vrouwen anders zijn.
  • V. Focus op gezonder leven bij vrouwen na de overgang met verhoogd risico op hart- en vaatziekten | Joke Korevaar | NIVEL. Wat is de beste manier om hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang te voorkomen? Cursussen om meer te bewegen, gezonder te eten of te stoppen met roken, blijken bij vrouwen minder goed te werken dan bij mannen. Joke Korevaar onderzoekt wat hiervan precies de oorzaak is. De onderzoekers richten zich op vrouwen in de overgang, want vanaf die leeftijd stijgt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen sterk.
Topprioriteit Hartstichting
Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen is een van de topprioriteiten van de Hartstichting. Op meerdere fronten zorgen we dat de kennisachterstand wordt ingehaald. Bij al ons onderzoek moeten wetenschappers bijvoorbeeld nagaan of er relevante man-vrouw verschillen zijn. Ook investeren we in meerdere onderzoeksprojecten gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Voor meer informatie over ons onderzoek: https://www.hartstichting.nl/onderzoek/vrouwen
Doodsoorzaak nummer 1
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Jaarlijks overlijden ruim 20.000 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen worden hart- en vaatziekten vaak in een laat stadium herkend, omdat de signalen minder duidelijk zijn en verward worden met stress of de overgang. Bovendien weten artsen niet altijd hoe vrouwen het beste behandeld moeten worden. De meeste diagnose- en behandelmethoden zijn in het verleden getest op mannen en man-vrouw verschillen werden vaak niet onderzocht.
Samenwerking met ZonMw
Voor deze subsidie werkt de Hartstichting samen met ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Binnen het Kennisprogramma Gender en Gezondheid wordt ingezet op het verkleinen van de kennisachterstand over man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg, om zo een passende kwaliteit van zorg voor zowel mannen als vrouwen te realiseren. Hart- en vaatziekten is daarbij één van de twaalf thema’s waar het programma aandacht aan besteed. ZonMw is dan ook verheugd dat de Hartstichting extra investeert in het kennisprogramma. Meer over het Kennisprogramma Gender en Gezondheid, zie: www.zonmw.nl/gender
Bron: Hartstichting
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen