Toezichtkader schoonheidsalons

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben behandelingen in schoonheidssalons laten onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten relatief weinig risico lopen. Op basis van het onderzoek hebben de beide toezichthouders een gezamenlijk toezichtkader opgesteld. Het toezicht zal zich vooral richten op signalen en meldingen van cliënten en de sector zelf.

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek was inzicht in de behandelingen bij schoonheidssalons en de producten die zij daarbij gebruiken. Ook wilden IGZ en NVWA weten hoe deskundig de medewerkers zijn en of de salons de richtlijnen volgen.

Vanaf 1 januari 2016 vallen de meeste schoonheidsalons onder het toezicht van de IGZ. Toen is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) ingevoerd. Een deel van de producten die de salons gebruiken valt onder het toezicht van de NVWA.

Conclusies

In bijna alle salons werken goed opgeleide en bijgeschoolde mensen. Ook houden bijna alle salons zich aan de bestaande codes en richtlijnen. Veel bedrijven zijn lid van brancheorganisatie ANBOS. De meeste bedrijven geven aan met diverse maatregelen de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Toezicht

Niet alle salons staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn lid van brancheorganisaties. De toezichthouders verwachten dat vooral deze onbekende aanbieders mogelijk risicovol zijn. Ze zullen pas bij de IGZ bekend worden door meldingen van cliënten of signalen van andere salons. Daarom zal het toezicht zich vooral richten op dergelijke meldingen. Maar daarnaast brengt de inspectie dit jaar ook enkele onverwachte bezoeken aan salons.

Bron: IGZ

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen