Oncologische samenwerking in Euregio Maas-Rijn

0
646
OncoCare krijgt vijf miljoen Brusselse subsidie uit het Interreg-fonds

Vier klinieken in de Euregio Maas-Rijn gaan samenwerken op oncologisch gebied binnen OncoCare. Het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) de Liège, het Maastricht UMC+, Uniklinik RWTH Aachen en het Jessa Ziekenhuis te Hasselt hebben een overeenkomst getekend om gezamenlijk de schouders te zetten onder dit project, dat met 5 miljoen euro Brussels geld wordt gesubsidieerd. De samenwerking is gericht op patiëntgerichte innovatieve kankerzorg. Het project gaat op 4 april van start met een kick-off meeting in Luik.

Het belangrijkste doel van OncoCare is het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten in de euregio Maas-Rijn, en het stimuleren van samenwerking op het gebied van innovatieve research tussen de vier partners. Dat zal gebeuren aan de hand van een aantal concrete deelprojecten. Teleconsulting is er daar een van. Met deze technische voorziening kunnen artsen van de verschillende klinieken snel en gemakkelijk met elkaar overleggen over de optimale behandeling van de individuele patiënt. Verder zullen verschillen in zorgpaden zo veel mogelijk worden opgeheven, en kennis en kunde maximaal gedeeld worden. Doelstelling is ook om de zorg voor patiënten met zeldzame tumoren voor de regio veilig te stellen.

Behandeling aan huis

Verder staat home hospitalization als deelproject op het programma, met onderdelen als thuisrevalidatie, eerder ontslag uit het ziekenhuis door behandeling van infecties thuis, en het thuis toedienen van chemokuren. In Luik gebeurt dat laatste al, maar in de andere OncoCare-klinieken is het nog de regel dat patiënten voor chemokuren in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook zal er software worden ontwikkeld waarmee patiënten hun eigen status snel en gemakkelijk kunnen bijhouden en documenteren.

Tot slot zullen de vier partners ook op onderzoeksgebied de samenwerking zoeken. OncoCare moet een platform bieden voor klinisch onderzoek, met name voor onderzoek naar zeldzame kankersoorten. Zo zal er onder meer een systeem worden opgetuigd voor (geanonimiseerde) data-uitwisseling, bijvoorbeeld op het gebied van stamceltransplantatie en lever- /alvleesklierkanker. Speciale aandacht zal er zijn voor zeldzame vormen van kanker en zeldzame subtypes van vaker voorkomende tumoren.

Startkapitaal

OncoCare krijgt 5 miljoen euro Europese subsidie uit het Interreg-fonds voor grensoverschrijdende projecten. Penvoerder van het project is het oncologisch centrum van universiteitskliniek CHU in Luik. Het Maastricht UMC+ zal garant staan voor de stroomlijning van zorgpaden op het gebied van lever- en alvleesklierkanker. Medisch innovatiecentrum Scinnamic van de Universiteit Luik gaat het proces van samenwerking faciliteren, zorgt voor de coördinatie, de administratie et cetera. Met de mogelijkheid van uitbreiding van het project met andere partners in de euregio Maas-Rijn wordt rekening gehouden.

Bron: Maastricht UMC+

Vorig artikelZwanger als de man minder goed zaad heeft
Volgend artikelEvaluatie van eenvoudige tests voor infectieziekten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.