Onderzoek naar patiëntenparticipatie Q-support

Array

Janneke Harting, universitair docent aan de UvA, en de stichting Q-support gaan samenwerken in een onderzoek naar patiëntenparticipatie. Uitgangspunt is de succesvolle manier waarop Q-support patiënten heeft betrokken bij het onderzoeksprogramma naar Q-koorts. ZonMw, de Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en zorginnovatie, maakt het onderzoek financieel mogelijk.

Janneke Harting gaat de praktijkervaring van Q-support toetsen aan het theoretisch model dat zij eerder ontwikkelde. “Dit is een geweldige kans om de theorie te toetsen aan de praktijk. Ik ga in kaart brengen hoe Q-support het heeft aangepakt en wat dat aan extra’s heeft gebracht. Ik wil onderzoeken of dat een meerwaarde heeft en of andere organisaties daar hun voordeel mee kunnen doen. Hoe kun je het zo organiseren dat patiëntenparticipatie echt werkt?”

Do’s en don’ts

Het onderzoeksresultaat, dat maart 2018 wordt verwacht, kan heel bruikbaar zijn voor organisaties die met patiënten werken en voor patiënten zelf. Janneke Harting: “Vandaar dat we voor het onderzoek ook samenwerken met Q-uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts. Veel patiëntenorganisaties en onderzoeksinstellingen hebben patiëntenparticipatie hoog in het vaandel staan. Dat geldt zeker ook voor ZonMw. In hun subsidievoorwaarden is dat vaak een criterium. Op grond van dit onderzoek kunnen we een concreet plan met de do’s en don’ts formuleren. Bij dat plan is ZonMw nauw betrokken. ZonMw financiert het onderzoek niet alleen, zij speelt ook een belangrijke rol in de implementatie ervan.”

Bijdrage aan kwaliteit

Annemieke de Groot, directeur van Q-support, is enthousiast over dit onderzoek. “We zijn natuurlijk trots op het proces dat wij hebben ingericht en de rol die de patiënten hebben gespeeld bij de beoordeling van de onderzoekaanvragen. Dat heeft ertoe geleid dat uitsluitend onderzoeken die door de patiënten als relevant werden aangemerkt voor financiële steun in aanmerking kwamen. De toekenning van de subsidie van ZonMw is een erkenning voor die werkwijze. Met Janneke Harting hebben we een zeer deskundige onderzoeker aan boord. Ik hoop natuurlijk dat onze werkwijze aanknopingspunten biedt voor andere organisaties. Want wij hebben gezien dat de inbreng van de patiënten gedurende het hele proces een stevige bijdrage aan de kwaliteit levert.”

Bron: Q-support

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen