Verstoring 24-uurs ritme bij suikerziekte

Array

Dirk Jan Stenvers: ‘Light, the circadian timing system, and type 2 diabetes’.
De mensheid is geëvolueerd in een wereld van een 24-uurs licht/donker ritme. Om te anticiperen op het dagelijkse ritme van voeden en vasten en activiteit en slaap bevat vrijwel elke lichaamscel een klok met een zelfstandig ritme van 24 uur.
In onze welvarende samenleving hebben de meeste mensen echter vrijuit beschikking over voedsel en kunstlicht, waardoor deze dagelijkse ritmes makkelijk worden verstoord.

Stenvers heeft onderzocht of de verstoring van de dagelijkse ritmes van licht/donker, voeden/vasten, activiteit/slaap en de ritmes van de verschillende klokken in het lichaam, bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en type 2 diabetes (suikerziekte).
Hij constateert dat nachtelijk dimlicht met de intensiteit van kaarslicht de hersenklok sterk verstoort. Daardoor veroorzaakt nachtelijk dimlicht slapeloosheid en een verstoord ritme van voedselinname en vasten. Licht met de intensiteit van daglicht heeft bij mensen met type 2 diabetes direct invloed op de bloedsuikerspiegels, via het autonome (onbewuste) zenuwstelsel. Hij ziet verder bij patiënten met type 2 diabetes een sterke afname van het aantal ritmische genen in vetweefsel in vergelijking met gezonde personen.

Desynchronisatie

Deze resultaten ondersteunen de hypothese dat desynchronisatie tussen de dagelijkse ritmes van licht/donker, voeden/vasten, activiteit/slaap en de ritmes van de verschillende klokken in het lichaam kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en type 2 diabetes mellitus (suikerziekte). De promovendus pleit voor een leefstijl die rekening houdt met natuurlijke ritmes: minder lichtvervuiling, ’s nachts voldoende slaap, en overdag blootstelling aan daglicht. Eten als het licht is en vasten bij duisternis. Of deze interventies positieve gezondheidseffecten hebben, dient in vervolgonderzoeken te worden aangetoond.

Promotores: prof. dr. E. Fliers en prof. dr. A. Kalsbeek
Co-promotor: dr. P.H.L.T. Bisschop Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen