Oogarts Tjeerd Faber waarschuwt voor ernstig oogletsel door confettikanon

Array
Confettikanonnen zijn razend populair, zeker met carnaval maar ook met feestjes thuis. Maar als ze verkeerd gebruikt worden, kunnen er ongelukken gebeuren met bijvoorbeeld oogletsel tot gevolg. Confettikanonnen zouden alleen nog maar mogen aan volwassenen mogen worden verkocht. Dat stelt de Rotterdamse oogarts Tjeerd de Faber in de uitzending van Vara’s Kassa.In 2017 heeft hij al 4 mensen met ernstige verwondingen door een confettikanon moeten behandelen. Eén van de slachtoffers is zelfs blind geworden door het gebruik van een confettikanon. Oogarts Tjeerd de Faber uit Rotterdam stelt het probleem bij Kassa aan de orde.

Luchtdruk

Met snelheden van 65 kilometer per uur en meer kan de luchtdruk uit zo’n confettikanon voor zwaar oogletsel zorgen. Het oog kan die druk niet zonder letsel verdragen. De druk uit zo’n confettikanon kan daarom makkelijk schade veroorzaken, zoals een scheuring van het oog. En als ook het netvlies scheurt gaat het licht letterlijk uit in een oog. In het afgelopen jaar heb ik al één keer meegemaakt dat iemand blind werd van een confettikanon dat op een gezicht werd gericht.  In Nederland gebeuren nu nog relatief weinig ongelukken met confettikanonnen. Maar de gevallen die Oogarts Faber heeft moeten behandelen zijn verontrustend, zo meldde Tjeerd de Faber, oogarts in Rotterdam zaterdag in het televieprogramma.

Verkoopverbod onder 18 jaar

Hij zou graag zien dat confettikanonnen niet aan mensen onder 18 jaar zouden mogen worden verkocht. Ze zijn vaak al voor een euro in de supermarkt te koop. Zo zou Faber graag willen dat de Europese Commissie gaat nadenken over manieren om consumenten te beschermen. Daarbij denkt hij zelf verkoopverbod aan minderjarigen en aan waarschuwingen op etiketten dat een confettikanon alleen onder toezicht van een volwassenen mag worden gebruikt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen