Vakbonden sluiten principeakkoord met Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)

Array
FNV: Echte banen voor jongeren en ouderen werken gezond door in ziekenhuizen

De FNV en overige zorgbonden hebben vannacht een principeakkoord gesloten met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor de 190.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is zeer tevreden over het resultaat: “Er zijn goede afspraken gemaakt die oplossingen bieden voor de huidige problemen op de arbeidsmarkt, zoals een generatiepact en meer mogelijkheden om mantelzorg te kunnen verlenen. Daarnaast gaan werknemers er ruim 4% op vooruit en komen er 2.000 echte banen bij in de sector.”  

Actiedreiging leidt tot resultaat

Begin april klapte het overleg voor een nieuwe cao nog, omdat de werkgever allerlei verslechteringen op tafel legde. Door de dreiging van acties is er nu alsnog een mooi resultaat gekomen. Merlijn: “We hopen dat hierdoor veel jongeren kiezen voor een baan in het ziekenhuis waar zij kunnen doorstromen naar arbeidsplaatsen waar nu tekorten zijn. Daarmee houden we de kwaliteit van de zorg in stand.” De cao loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.

Generatiepact

In veel ziekenhuizen werken verhoudingsgewijs meer oudere werknemers en de jongeren die er werken, switchen vaak van organisatie. Dankzij het afgesproken generatiepact kunnen oudere werknemers wat gas terugnemen met behoud van inkomen en pensioenopbouw en kunnen meer jongeren aan de slag. Merlijn: “Zo blijft de kennis en ervaring in huis en kunnen de oudere werknemers die doorgeven aan de jongeren. Op hun beurt stromen de jongeren makkelijker door naar hogere of gespecialiseerde functies en blijven zo binnen dezelfde organisatie in dienst. We creëren hiermee tenminste 2.000 nieuwe vaste banen. Deze afspraken dragen bij aan het beter functioneren van de arbeidsmarkt.”

Meer koopkracht en onregelmatigheidstoeslag

De werknemers gaan er in totaal ruim 4 % op vooruit. Ze krijgen een loonsverhoging van 1,75% in 2017 en 2% in 2018. Verder wordt het vakantiegeld omgezet naar een veertiende maand. Zowel in 2017 als in 2018 ontvangen werknemers eenmalig een uitkering van 200 euro en begin 2019, eenmalig 125 euro. Ook is afgesproken dat de niet-uitgekeerde onregelmatigheidstoeslag over vakantie-uren in de jaren 2012, 2013 en 2014 alsnog wordt gecompenseerd. Hierover liepen de afgelopen periode verschillende juridische claims.

Mantelzorg

Steeds meer werknemers zorgen – naast hun werk – voor hun naasten. In de zorg is dit aantal hoger dan elders. Bovendien zal de vraag naar mantelzorg verder toenemen door vergrijzing en bezuinigingen op de zorg. Voor de ziekenhuismedewerkers zijn daarom afspraken gemaakt die ze de mogelijkheid bieden om werk- en zorgtaken beter op elkaar af te stemmen.

Doorbetaalde lestijd voor alle leerlingen

Met ingang van 1 september 2017 maakt de werkgever bij het doorbetalen van lestijd geen onderscheid meer tussen BBL en HBO-duale leerlingen. Elke leerling, MBO-BBL en HBO-duaal, ontvangt gemiddeld 208 uur doorbetaalde lestijd, te meten over de totale opleidingsperiode.

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen