‘Nederland moet doorpakken met uniforme toedieningsregistratie’

Array

NVZA-voorzitter Van der Schors: ‘Nederland moet nu echt doorpakken met uniforme toedieningsregistratie’

Een grotere patiëntveiligheid en kostenbesparingen. Twee belangrijke redenen om de toedieningsregistratie van medicatie te verbeteren via barcodering. Het pleidooi is bepaald niet nieuw, stelt Tjalling van der Schors, ziekenhuisapotheker en NVZA-voorzitter. Het heeft wel nieuw momentum gekregen nu het ministerie van VWS zich er achter schaart. Van der Schors: “Laten we hierin als Nederland zo nodig gidsland zijn, maar laten we het in ieder geval gaan doen.”

Tjalling van der Schors, ziekenhuisapotheker in het Westfriesgasthuis en voorzitter van de NVZA (Nederlandse Vereniging Ziekenhuis Apothekers), hoopt van harte dat een volgend kabinet werk maakt van het verplicht doorvoeren van uniforme barcodering op primaire medicatieverpakkingen. Te lang is het overgelaten aan de markt om hiervoor te zorgen.

In 2015 stelde de NVZA zich al op het standpunt dat barcodering tot op de primaire verpakking nodig is voor een veilig registratiesysteem tot op toedieningsniveau. Demissionair minister Schippers van VWS heeft zich hier achter geschaard nu een recent rapport van Capgemini duidelijk de voordelen aangeeft: naast tot 21 miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen voor de zorgketen ook het elimineren van toedieningsfouten. Aan het rapport werkte onder meer de Werkgroep barcodering Geneesmiddelen mee, waar Van der Schors in eerste instantie op eigen titel in was gevraagd.

Weinig volledige toedieningsregistratie

Op dit moment heeft een beperkt aantal ziekenhuizen een volledige toedieningsregistratie voor medicatie, om fouten in het toedieningstraject te voorkomen. Slechts weinig ziekenhuizen maken in de volle breedte gebruik van barcodering bij toediening van medicatie. Niet alle geneesmiddelen beschikken over een barcode op de primaire verpakking. Sommige ziekenhuizen brengen zelf barcodes aan op geneesmiddelen: een arbeidsintensief en duur proces dat gevoelig voor fouten is.

Het Westfriesgasthuis heeft de toedieningsregistratie inmiddels volledig gedigitaliseerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van het registratiesysteem van MedEye om te controleren of de voorgeschreven medicatie overeenkomt met de medicatie en de dosering die een patiënt krijgt. Een goed systeem voor een belangrijk deel van de geneesmiddelen, maar zeker niet alle medicatie, meent Van der Schors. Beter is een landelijk uniform verplichte barcodering van primaire medicijnverpakkingen. Dan kunnen alle geneesmiddelen bij toediening gecontroleerd worden.

“Medicatie zoals antibiotica wil je niet open hoeven maken om te kunnen registreren. Uitgangsproducten zoals een ampul of een flacon zijn nu ook niet gecodeerd, wat een goede controle tot en met de toediening lastig en complex maakt. Bovendien past sommige medicatie, zoals een vernevelaar, helaas niet in de MedEye.”

Geen controle bij toedienen

“Er worden nog altijd vrij veel fouten gemaakt bij het toedienen van medicatie, stelt Van der Schors. “Zo’n 35 tot 40 procent bij het voorschrijven, 10 procent in het logistieke traject en ongeveer de helft van alle medicatiefouten bij het toedienen. In die eerste twee fasen is de controle al sterk verbeterd. Maar bij het toedienen is er geen controle meer. Degene die toedient, heeft natuurlijk niet de verkeerde intentie, maar menselijke fouten komen gewoon voor.”

Hier is nog veel veiligheid in te bouwen, zoals met een uniforme barcodering om ook de laatste stap te controleren, meent Tjalling. Door de identificatie van een medicijn direct bij het toedienen te koppelen aan het medicatievoorschrift en de patiënt, krijg je een closed loop.

Bron: GS1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen