Campagne vraagt aandacht voor heftige impact van gynaecologische kanker

Array
Campagne ‘Samen sta je niet alleen’ vraagt aandacht voor heftige impact van gynaecologische kanker

Maandag 29 mei is het zover! Dan gaat de jubileumcampagne Samen sta je niet alleen ter ere van het 30-jarig bestaan van Olijf van start. De stichting Olijf vraagt steun voor haar werk voor de 21.000 vrouwen met gynaecologische kanker Tijdens de lancering vertellen vrouwen openhartig over de ingrijpende ervaring die gynaecologische kanker heeft in hun leven.

In Nederland krijgen ieder jaar ca. 4.800 vrouwen een vorm van gynaecologische kanker. Leven met gynaecologische kanker roept veel vragen op. Ga ik dood? Welke artsen kunnen mij het beste helpen? Welke gevolgen heeft dit voor mijn seksleven? Kan ik nog kinderen krijgen? Stichting Olijf zet zich inmiddels 30 jaar in om de zorg en het leven voor deze vrouwen te verbeteren en taboes rond deze kankers bespreekbaar te maken.

De campagne

In de campagne Samen sta je niet alleen vertellen (ex-)patiënten hun verhaal. Verhalen die doen beseffen dat de impact van gynaecologische kanker enorm is, en dat deze ziekten veel meer aandacht nodig hebben. Waarom is het nog zo stil? Deze vrouwen vragen aandacht met een kwetsbare houding in een omgeving die aan ze voorbij gaat. De vrouwen roepen iedereen op: deel jouw foto en onze campagne. Olijf roept op: Sla jouw #handenineen en steun deze 21.000 vrouwen door Olijf te steunen en de campagne te delen. Samen sta je niet alleen.

Wendy (32): “Dokters kunnen wel zeggen dat het goedkomt..”

Eén van vrouwen die haar ervaring deelt, is Wendy (32). Zij vertelt over de heftige keuze toen bij haar baarmoederhalskanker werd vastgesteld. Moest zij afstand doen van haar baarmoeder, eileiders en haar lymfeklieren  en zo opeens afstand doen van een mogelijke kinderwens, of allerlei chemokuren ondergaan en weken in het ziekenhuis doorbrengen? “Ik dacht: weg met die baarmoeder.” Maar ingrijpend was het wel. Wendy: “Dokters kunnen wel zeggen dat het goedkomt, maar die hebben het niet zélf ervaren. De vrouwen die bij Olijf hun ervaringen delen wél.”

Fenneke van Swigchum, voorzitter Olijf: “Daarom is het belangrijk dat Olijf -vanuit haar onafhankelijke positie- alle vrouwen steun en informatie geeft en hun belangen rond hun zorg en leven met gynaecologische kanker behartigt.”

Aftrap campagne

29 mei is de aftrap van de campagne Samen sta je niet alleen in het Toon Hermanshuis in Amersfoort. Tijdens deze bijeenkomst vertellen sprekers over Olijf en de impact van gynaecologische kanker, en worden de campagnebeelden onthuld. Een aantal mensen die meewerkten aan de campagne zijn ook aanwezig. Zij zullen hun ervaringen delen.

Première film  “Het geeft me Vleugels”’ in serie Doodgewone Gesprekken

Ook wordt de film “Het geeft mij Vleugels” getoond, waarin Daphne Riupassa (57) vertelt wat de diagnose uitgezaaide eierstokkanker voor haar betekend heeft, en hoe zij omgaat met haar naderende dood. Zij maakte enkele krachtige keuzes die haar vleugels geven. Zij wil anderen inspireren met haar verhaal…

Deze film is gemaakt door Gonnie Jansen en Wouter Tersteeg, in de filmserie van Doodgewone Gesprekken, waarmee Olijf terminaal ziek zijn en sterven beter bespreekbaar wil maken.

Over Olijf

Stichting Olijf werkt aan minder gynaecologische kanker, meer overlevers en betere zorg waarin de patiënt echt centraal staat en waarin zij meer grip ervaart op het leven met of na kanker. Olijf doet dit door patiënten en hun naasten te informeren, te steunen en te versterken. En door hun stem te laten horen bij onder meer het verbeteren van onderzoek, beleid, preventie en kwaliteit van zorg en leven. Olijf.nl

Bron: Olijf

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen