Kinderartsen: slaapprobleem kind kan gezin ontwrichten

Array

Een slaapstoornis bij een kind heeft een enorme impact op het hele gezin. De gevolgen variëren van opvoedings- en relatieproblemen tot slecht functioneren op het werk. Betere hulpverlening en meer begrip bij de omgeving kunnen soelaas bieden, vinden de Nederlandse kinderartsen. Samen met ouders van kinderen met een sterk verstoord slaapritme vragen zij tijdens het jaarlijkse NVK-Congres op woensdag 14 juni aandacht voor dit probleem.

Elk kind slaapt weleens slecht, gaat wel weer over.” Dat is wat ouders vaak te horen krijgen van hun omgeving en ook vanuit de hulpverlening. Maar bij sommige kinderen is dat echter niet het geval, zoals bij peuter Noah. Bij hem is sprake van een sterk verstoord slaapritme. Hierdoor loopt hij continu uit de pas met de wereld om hem heen. “In de regel wordt hij ’s nachts vanaf 23.00 uur elk uur wakker en vanaf 02.00 uur kan hij echt niet meer verder slapen. Dan is hij klaarwakker en gaat hij de dingen doen die een peuter doet als hij ’s ochtends wakker wordt”, vertelt zijn vader Jochem. “Zelf snapt hij er niets van en vraagt: waarom slaapt iedereen?  Voor hem is de dag begonnen. Er moet dan echt iemand voor hem zijn, ook al is het halfdrie ’s nachts.”

Grote impact

Dergelijke slaapstoornissen hebben een grote impact op het gezinsleven, aldus kinderarts dr. Sigrid Pillen van de NVK. Bij dr. Pillen, kinderneuroloog- somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, kwamen de ouders van Noah uiteindelijk terecht. “Slaapproblemen werken door in alle aspecten van het leven. De relatie lijdt eronder, de opvoeding, het werk. En in hun omgeving stuiten ouders vaak op onbegrip. Ook hulpverleners schatten de impact van slaapproblemen niet altijd op waarde, of zijn handelingsverlegen. Ze zien het als een tijdelijk probleem of zijn niet bekend met de mogelijkheden voor goede behandeling. ”

Daarom organiseert Pillen, tevens voorzitter van de Vereniging Kind en Slaap, een symposium over de impact van slaapproblemen op het gezin tijdens het NVK-Congres, de jaarlijkse bijeenkomst van kinderartsen. Het symposium Vergeet de kinderen in de nacht niet vindt plaats op woensdag 14 juni aanstaande. Zowel kinderartsen als jeugdartsen zijn hierbij aanwezig en ouders die openhartig vertellen over de problemen en onbegrip die zij ervaren.

Powernap op het werk

Doel is meer bekendheid en meer begrip onder professionals en samenleving. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als werkgevers bekend raken met het bestaan van deze problemen en samen met medewerkers kijken of bijvoorbeeld werktijden kunnen worden aangepast of dat een powernap mogelijk is. Pillen: “Voor piloten is van alles geregeld zodat ze goed kunnen slapen, maar van ouders met kinderen met slaapproblemen verwachten we dat ze ’s ochtends fris op het werk zitten en de hele dag doorbuffelen.” Daar komt bij dat waar er voor kinderen overdag wel mogelijkheden zijn op het gebied van thuishulp, de kinderen in de nacht vaak worden vergeten.

Zie ook interview met dr. Sigrid Pillen in het vakblad Kind & Slaap : http://www.nvk.nl/Nieuws/tabid/606/articleType/ArticleView/articleId/1820/Artikel-Kinderarts-en-samenleving-nr-3-2017.aspx

Bron: NVK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen