VIG: uitspraak Hof over vaccins betreft weging argumenten

Array

De veiligheid van vaccins is niet in het geding. Dat benadrukt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in een reactie op een uitspraak van het Europese Hof over het eventuele verband tussen een vaccin en het ontstaan van multiple sclerose (MS).
De uitspraak van het Hof van 21 juni betreft een zaak die een Franse patiënt had aangespannen tegen de producent van een vaccin. De patiënt stelt MS te hebben gekregen door een vaccinatie. In de betreffende casus was er onder onderzoekers geen consensus over het verband tussen het vaccin en het ontstaan van MS bij deze patiënt.

Aanwijzingen

Het Hof oordeelde dat de Franse rechter ook een reeks ernstige aanwijzingen mag meewegen, om vast te stellen of er een causaal verband is tussen vaccinatie en de ziekte van deze patiënt. Volgens het Hof zijn omstandigheden die zulke aanwijzingen kunnen vormen: een ziekte ontwikkelt zich kort na het toedienen van een vaccin, de patiënt was voordien gezond, de ziekte komt in zijn familie niet voor, en er is een aanzienlijk aantal gevallen van het optreden van de ziekte gemeld na toediening van het vaccin. Wetenschappelijk tegenbewijs blijft altijd mogelijk.

Strenge regels

Vaccins komen pas op de markt na jarenlang gedegen onderzoek, waarbij stap voor stap meer patiënten worden betrokken. Hiervoor gelden strenge regels, benadrukt de Vereniging. De toezichthouders EMA en CBG verlenen pas een registratie nadat aan alle eisen is voldaan. Belangrijk is ook dat vaccins al miljoenen levens hebben gered.

Causaal

Het Europese Hof zegt alleen iets over de interpretatie van een bepaling uit een Europese Richtlijn. Het Hof doet géén uitspraak over de feiten die ten grondslag liggen aan de vragen die aan het Europese Hof zijn gesteld. Over de vraag of er echt een causaal verband bestaat tussen het vaccin en het optreden van MS bij de betreffende patiënt is het laatste woord dus nog niet gezegd. De Franse nationale rechter moet zich hier nu opnieuw over buigen.

Radio

Merit Boersma, hoofd Communicatie bij de Vereniging, reageerde afgelopen week op BNR Nieuwsradio op de uitspraak van het Europese Hof.

Fragment BNR Radio (fragment start na 10 sec.)
Persbericht van het Europese Hof
Bijlage: reactie jurist Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen 

Bron: VIG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen