Vijf fysiotherapiepraktijken onderzocht door NZa – Overleg KNGF & NZa

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft recent onderzoek gedaan naar de registratie en declaratie van zorg bij vijf fysiotherapiepraktijken. Bij twee praktijken bleken de patiëntendossiers leeg en bij één praktijk was sprake van een gebrekkige administratie. Deze praktijken konden daardoor ook niet aantonen dat zij daadwerkelijk zorg verleend hebben en deze correct gedeclareerd hebben.

´Een goede administratie is er in eerste instantie om het patiëntenbelang te dienen. Als die ontbreekt, weet je ook niet welke behandeling een patiënt heeft gekregen en dat is ronduit onverantwoord´, aldus Guusje ter Horst, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Administratie fysiotherapiepraktijken

Correct declareren is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt er ook voor dat zorggelden op een goede manier besteed worden. De NZa, die met dit onderzoek haar wettelijke controletaak uitoefent, heeft het KNGF van het resultaat op de hoogte gebracht. De NZa vindt de bevindingen zorgwekkend en zal verder onderzoek uitvoeren om een representatief beeld te krijgen van de administratie van fysiotherapeuten. Het bijhouden van patiëntendossiers is essentieel voor het bieden van goede zorg. De NZa zal daarom samen met het KNGF verbeteracties ondernemen. Het KNGF heeft gemeld daaraan mee te zullen werken.

‘Ik neem dit signaal even serieus als de NZa. Als je patiënten behandelt, dan kan er geen sprake van zijn dat je administratie niet deugt. De lastendruk voor fysiotherapeuten is hoog en met zorgverzekeraars en andere partijen is in het bestuurlijk akkoord afgesproken die lasten te verlichten. Maar lastendruk mag geen reden zijn voor gebrekkige patiëntenadministratie. Ik weet zeker dat het overgrote deel van onze leden deze opvatting deelt en de administratie op orde heeft. Op naar de 100 procent, zou ik zeggen. Fysiotherapeuten die daarbij hulp nodig hebben kunnen op het KNGF rekenen’, meldt Ter Horst.

Bron: KNGF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen