COPD Longaanval app wint Ureka Mega Challenge

Array
Preventief volgens een zelfmanagement concept

Het medische beleid op COPD is tot nu toe erg reactief (focus op crisimanagement) waar Jaap en Yvonne zich richten op preventie. De Longaanval App richt zich op maximale benutting van de eigen invloed van patiënten op het ontstaan, de ernst, en de hersteltijd van een longaanval. Deze ‘longaanvallen’ versnellen de ziekteprogressie, leiden tot ziekenhuisopnames en vergroten de overlijdenskans. Ze deden veel onderzoek naar de specifieke doelgroep van COPD patiënten.

Het team dat aan de Longaanval App werkte, was breed met arts/onderzoekers, verpleegkundigen/onderzoekers en gedragswetenschappers. Daarbij besteedden ze veel aandacht aan hoe een COPD patiënt besluiten neemt, kortom naar zijn of haar gedrag, omdat het niet de gemakkelijkste groep op het gebied van zelfsturen in de zorg is. “We zagen bijvoorbeeld dat telemonitoring niet werkt bij COPD patiënten, omdat ze het gevoel krijgen dat de dokter over je schouder meekijkt.” De Longaanval-app leert patiënten geleidelijk om zelf steeds beter een longaanval te herkennen en deze te voorkomen. Doet de aanval zich toch voor, dan kan de patiënt deze adequaat managen en herstelt daardoor sneller. Gedurende het gebruik neemt de deskundigheid van de patiënt gestaag toe en de impact van longaanvallen af.

Ureka Mega Challenge editie 2017

Het was spannend, van de abrupt gestopte presentaties door de gong die onverbiddelijk klonk na 5 minuten pitchen, tot aan de cliffhangers waarmee de dragons de kandidaten nog wat langer lieten bungelen in onzekerheid. Uiteindelijk kwam het verlossende woord. Jaap Trappenburg en Yvonne Korpershoek zijn de winnaars van de Ureka Mega Challenge editie 2017 en mogen met het prijzengeld van 50.000 euro hun COPD Longaanval app uitwerken.

Als mensen met een passie, zo stonden de 4 finalisten te pitchen. Hun ronkende verhalen over de Stomach Tube Checker, U-Prevent, Gotcha en de Longaanval App waren aansprekend, zowel in inhoud, vormgeving als in het presenteren van feiten zoals de kosten van de ontwikkeling en het verdienmodel. De dragons vroegen door. “Hoe ze zeker weten dat hun doelgroep dit gaat gebruiken, hoe ze een stap verder gaan komen, wat het precieze business-model kan zijn, of ze op kunnen tegen de snelle ontwikkelingskracht van grote bedrijven, wanneer het idee de eerste patiënt zal bereiken en of hun idee echt een groot probleem oplost?” Bij de winnaars Jaap Trappenburg en Yvonne Korpershoek is het antwoord op de laatste al eenvoudig. Ongeveer 600.000 Nederlanders kampen met COPD, een ingrijpende longziekte die periodes van tijdelijke verergering kent. De verwachting is dat deze ziekte na 2030 wereldwijd de 3e doodsoorzaak zal zijn.

Jaap: “Voor u staan twee wetenschappers, maar voor succesvolle business zijn andere partijen nodig. We kunnen u meedelen dat er al vier geïnteresseerd zijn in ons idee.” De winnaars van de Ureka Mega Challenge namen het initiatief om al contact te hebben met enkele ziektekostenverzekeraars, waardoor ze nu zeggen optimistisch te zijn over de route via de zorgverzekeraar. In hun berekening komen ze uit op een besparing van 120 miljoen euro bij diezelfde partij, de ziektekostenverzekeraars. Ook komt de app in het zorgplan Longaanval, zodat de zorgverleners op de hoogte zijn van de app, en deze ook tijdens het spreekuur samen met de patiënt gaan bekijken en bespreken.  Yvonne: ”We gaan door met de ontwikkeling, want een app op maat maken voor de patiënt is een iteratief proces. De komende tijd gaan we samen met onze business-partners meer modules ontwikkelen binnen de app.”

De andere finalisten hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Van alle eerdere Ureka edities is 60% van de deelnemers doorgegaan met de ontwikkeling van het eigen idee.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen