OLVG start met immunotherapie voor long- en niercelkanker

Array

De middelen nivolumab en pembrolizumab zijn sinds kort geregistreerd  voor de palliatieve behandeling van longkanker. Daarnaast heeft nivolumab ook een plaats bij uitgezaaide niercelkanker. Deze behandelopties zijn nu ook beschikbaar in OLVG met de start van het immunotherapiecentrum.

Immunotherapie als anti-kanker behandeling is momenteel sterk in ontwikkeling. Deze therapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem de kankercellen kan bestrijden. Dit is een groot verschil met chemotherapie, waarbij medicijnen rechtstreeks kankercellen doden. Internist-oncoloog Emile Kerver: ‘Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar immunotherapie. We verwachten dat deze behandeling in de nabije toekomst ook ingezet gaat worden voor andere vormen van kanker.’

Multidisciplinair immunoteam

De middelen nivolumab en pembrolizumab die in OLVG kunnen worden ingezet, hebben als voordeel ten opzichte van chemotherapie dat ze een langduriger effect kunnen hebben. Kerver: ‘Hoewel de bijwerkingen bij immunotherapie meestal minder heftig zijn dan bij chemotherapie, zijn bijwerkingen zeker wel mogelijk. Deze kunnen zelfs ernstig zijn. Daarom is het belangrijk dat een goed opgeleid, multidisciplinair immunoteam de patiënt begeleidt.’ In OLVG maken onder andere oncologen, longartsen, dermatologen, endocrinologen, mdl-artsen, neurologen en verpleegkundig specialisten deel uit van dit immunoteam.

Immunocentrum

Op dit moment zijn in Nederland ruim twintig immunocentra waar patiënten met longkanker of niercelkanker worden behandeld. Longarts Arthur Smit: ‘Naar verwachting zullen we de komende maanden tientallen mensen kunnen behandelen met immunotherapie. Voorheen verwezen we onze patiënten voor dit deel van de behandeling naar het AVL. Veel van deze ernstig zieke patiënten vinden het prettig dat ze nu ook in hun eigen ziekenhuis behandeld kunnen worden.’

OLVG is verbonden aan Oncologisch Centrum Amsterdam, het oncologisch samenwerkingsverband van OLVG en het BovenIJ ziekenhuis.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen