Grondlegger Eurotransplant en transplantatiepionier Jon van Rood overleden

0
1706

De Leidse immunoloog en transplantatiepionier prof. Jon J. van Rood (91) is overleden. Van Rood deed lange tijd baanbrekend werk onder andere in het veld van de transplantatiegeneeskunde. Van Rood begon zijn carrière eind jaren 50 bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij was daar onder meer betrokken bij onderzoek naar antigenen (het HLA-systeem). De ontrafeling daarvan “heeft een grote impact gehad op de transplantatie-geneeskunde en heeft daarnaast geleid tot meer inzicht in het ontstaan van infectieziekten en auto-immuunziekten. Hij richtte Eurotransplant op.

Beenmergtransplantaties

Jon van Rood was ook betrokken bij de eerste beenmergtransplantatie in Europa, in 1968. Hij bleef tot 1991 bij het LUMC. Het Leidse ziekenhuis heeft sinds 2010 het Jon J. van Rood-centrum voor transfusiegeneeskundig onderzoek.

Van Rood zette zich tot op hoge leeftijd in voor zijn eigen organisatie Eurotransplant. Die coördineert alle orgaantransplantaties in acht Europese landen. Momenteel wisselen 8 landen (135 miljoen inwoners) informatie en organen uit. In het Eurotransplantgebied zijn er 81 transplantatiecentra. De huidige bestuursvoorzitter noemt founding father Van Rood een van de meest invloedrijke medicus op het gebied van transplantatiekunde en immunologie.

Van Rood overleed op 21 juli en laat zijn vrouw Sacha, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Bron: ANP