Grondlegger Eurotransplant en transplantatiepionier Jon van Rood overleden

De Leidse immunoloog en transplantatiepionier prof. Jon J. van Rood (91) is overleden. Van Rood deed lange tijd baanbrekend werk onder andere in het veld van de transplantatiegeneeskunde. Van Rood begon zijn carrière eind jaren 50 bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij was daar onder meer betrokken bij onderzoek naar antigenen (het HLA-systeem). De ontrafeling daarvan “heeft een grote impact gehad op de transplantatie-geneeskunde en heeft daarnaast geleid tot meer inzicht in het ontstaan van infectieziekten en auto-immuunziekten. Hij richtte Eurotransplant op.

Beenmergtransplantaties

Jon van Rood was ook betrokken bij de eerste beenmergtransplantatie in Europa, in 1968. Hij bleef tot 1991 bij het LUMC. Het Leidse ziekenhuis heeft sinds 2010 het Jon J. van Rood-centrum voor transfusiegeneeskundig onderzoek.

Van Rood zette zich tot op hoge leeftijd in voor zijn eigen organisatie Eurotransplant. Die coördineert alle orgaantransplantaties in acht Europese landen. Momenteel wisselen 8 landen (135 miljoen inwoners) informatie en organen uit. In het Eurotransplantgebied zijn er 81 transplantatiecentra. De huidige bestuursvoorzitter noemt founding father Van Rood een van de meest invloedrijke medicus op het gebied van transplantatiekunde en immunologie.

Van Rood overleed op 21 juli en laat zijn vrouw Sacha, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen