Samenwerking maakt superspecialiseren mogelijk

Meerdere ziekenhuizen in Zuid- en West-Nederland zijn voornemens een gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek te openen. Het concentreren van operaties heeft als doel de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker aanzienlijk te verbeteren.

Gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek 

De urologen van de samenwerkende ziekenhuizen* willen stapsgewijs robotoperaties voor patiënten met prostaatkanker uitvoeren in één gezamenlijke operatieve prostaatkankerkliniek, die zal worden ingericht met een eigen identiteit binnen de muren van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het gaat hier uitsluitend om een concentratie van de operatieve ingreep.

De diagnostiek en de overige behandelingen van prostaatkanker blijven plaatsvinden in de deelnemende ziekenhuizen, door gespecialiseerde multidisciplinaire teams, bestaande uit urologen, radiologen, radiotherapeuten, internist-oncologen en oncologie verpleegkundigen, veelal samenwerkend in een prostaatcentrum. De aanpak kan door lokale omstandigheden enigszins van elkaar verschillen, maar wordt op dezelfde hoogkwalitatieve wijze georganiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor endocriene (hormonale) therapie.

Belangrijk uitgangspunt is dat in het hele traject de patiënt en zijn naasten centraal staan. Persoonlijke wensen van de patiënt zijn van invloed op beslissingen die samen met het behandelteam worden gemaakt, om zo te komen tot de best passende aanpak. Patiëntenverenigingen en andere belangrijke stakeholders worden betrokken bij dit initiatief.

Kwaliteitsverbetering

Uit onderzoek is gebleken dat concentratie van de operatie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook dat de kans op incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep aanzienlijk kleiner is. Er zal een aanvang worden gemaakt met de invoering van een nieuwe pathologietechniek, waarbij tijdens de operatie de gehele prostaat na uitname pathologisch anatomisch zal worden onderzocht. Zo kan direct worden gecontroleerd of al het kwaadaardige weefsel is uitgenomen en indien nodig wordt meer weefsel verwijderd. Deze techniek ‘NeuroSafe’ genaamd, is in de Martini-Klinik in Duitsland ontwikkeld en heeft als groot voordeel dat de operateur zeer nauwkeurig kan snijden.

Dedicated

Het operatieteam zal zich dedicated op de prostaatkanker operaties gaan richten en zal hierdoor de mogelijkheid hebben zich te superspecialiseren in deze ingreep met de operatierobot.
De ziekenhuizen zullen daarnaast gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker gaan uitvoeren. Uitkomsten van behandelingen, effecten op kwaliteit van leven, behandelprocessen en patiëntervaringen zullen zowel intern als extern worden vergeleken en zo ontstaat mogelijkheid te blijven verbeteren.

De bestaande kwaliteitsprogramma’s van Santeon (groep van zeven topklinische ziekenhuizen) en van Prostaatpartners (samenwerkingsverband van gespecialiseerde multidisciplinaire prostaatkankercentra in Nederland) zullen worden gebruikt om de beste resultaten voor patiënten te behalen. Informatietechnologie wordt als hulpmiddel ingezet.

 

Zorgverzekeraars moedigen initiatief aan

Het samenwerkingsinitiatief en daarmee de concentratie van operaties, wordt ondersteund door de zorgverzekeraars. Zo hebben CZ en Zilveren Kruis eerder laten weten dat het combineren van volumes met structurele kwaliteit- en behandeluitkomst-metingen, één van de belangrijkste succesfactoren voor goede prostaatkankerzorg is. Zij zien dat met de concentratie van de prostaatkankeroperaties door de deelnemende ziekenhuizen een belangrijke eerste stap is gezet die past in het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars.

De samenwerkende ziekenhuizen zijn voornemens om vanaf 1 september 2017 gefaseerd van start te gaan met de samenwerking en concentratie van operaties, waarbij rekening wordt gehouden met het mededingingsrecht.

* Dit betreft de volgende ziekenhuizen:

Amphia Ziekenhuis (Breda), Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht), Bravis Ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom), Erasmus MC (Rotterdam), Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam), Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), LUMC (Leiden), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), OLVG (Amsterdam), Spijkenisse Medisch Centrum, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland).

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen