Eigen risico blijft gelijk: €385

Eigen risico zorgverzekering blijft gelijk in 2018 en stijgt toch niet naar 400 euro. Ook in 2018 is het eigen risico €385,- euro. Dat meldt informateur Gerrit Zalm namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De Tweede Kamer moet nu een spoedprocedure in gang zetten om dit voor 1 oktober geregeld te krijgen. Het is namelijk bij wet geregeld dat het eigen risico van de zorgverzekering mee stijgt met de zorgkosten.

Het terugdraaien van de verhoging heeft als consequentie dat ziektekostenpremies voor iedereen met 10 euro extra omhoog gaan. Dit komt bovenop de eerder geraamde 72 euro verhoging voor de zorgpremie.

Het eigen risico is een drempelbedrag dat je uit eigen portemonnee moet betalen voor zorg en medicijnen. Zodra dit drempelbedrag is bereikt, krijg je overige zorgkosten vergoed door je zorgverzekeraar.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg die wordt gedekt uit de basisverzekering. Huisartsenzorg, zorg voor kinderen en zaken die worden gedekt door de aanvullende verzekering, zijn uitgesloten van het eigen risico.
Prinsjesdag

Dinsdag werd tijdens Prinsjesdag nog bekend gemaakt dat het eigen risico in 2018 met 15 euro omhoog zou gaan. Nadat deze informatie al eerder was uitgelekt enkele weken geleden.

De hoogte van het eigen risico heeft invloed op de zorgpremies voor de basisverzekering die zorgverzekeraars uiterlijk 12 november moeten bekendmaken. De kans is daarom groot dat de premie van de zorgverzekering verder stijgt, doordat de stijgende zorgkosten niet verhaald worden via het eigen risico.
Verkiezingsbelofte

Het lijkt dat de politieke partijen toch enigszins hun verkiezingsbelofte willen nakomen door zich er hard voor te maken om het eigen risico niet te laten stijgen. Sommige partijen zijn nog steeds voor een volledige afschaffing van de zogenoemde “boete op ziek zijn”.

Maar volgens de voorstanders van het eigen risico – VVD en D66 – is deze eigen bijdrage voor de zorgverzekering nodig om de zorg betaalbaar te houden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen