FNV: Eerste protestactie ambulancemedewerkers

Array

De professionele hulpverlening ambulance is in het geding
Op 15 november leggen ambulancemedewerkers, verspreid over meerdere regio’s in Nederland, tussen 12.00 en 14.00 uur het werk neer. Zij voeren actie voor betere ambulancezorg. Ambulancemedewerkers trekken al zes jaar aan de bel en zijn van mening dat goed hulpverlenerschap in het geding is. De arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden zijn ver onder de maat. Zo is er een structureel tekort aan collega’s en een ongezond hoge werkdruk. ‘Er vindt een leegloop plaats bij de ambulancediensten’ zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Veel verpleegkundigen blijven in een ziekenhuis werken of vertrekken naar uitzendbureaus omdat de werktijden daar beter zijn en de lonen hoger.’

Beroepscode

Vorige week bracht FNV Zorg & Welzijn een rapport naar buiten, waaruit bleek dat met de huidige bezetting 20 van de 24 ambulancediensten de wettelijke norm van 15 minuten bij spoed niet halen. Seifert: ‘Ondanks dat de ambulancewerkers herhaaldelijk alarm hebben geslagen om snel tot structurele oplossingen te komen, weigert werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) met ons hierover in gesprek te gaan. Onze leden verwijzen naar hun beroepscode. Daarin staat dat als een hulpverlener niet meer toekomt aan kwalitatieve zorg, hij verplicht is in actie te komen.’

Gepland vervoer vervalt

Tijdens deze eerste protestactie rukken de ambulances alleen uit bij spoedgevallen. Gepland personenvervoer, zoals van het ene ziekenhuis naar het andere, of van ziekenhuis naar verpleeghuis, komen gedurende die twee uur te vervallen. Op markten en pleinen of op standplaatsen, zullen sommige ambulancemedewerkers demonstraties geven en in gesprek gaan met omstanders. Seifert: “In 2015 voerden we ook al actie voor meer vaste collega’s. Daar zijn toen uiteindelijk afspraken over gemaakt in de cao. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er nog weinig verbetering te zien. Aanrijtijden verbeteren niet en gaten in het rooster worden continu gevuld met beter betaalde uitzendkrachten. Dat is de wereld op zijn kop. AZN en alle daarbij aangesloten werkgevers moeten snel voor nieuwe vaste collega’s zorgen.”

Welke regio’s allemaal aansluiten bij de protestactie is eind deze week bekend.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen