Capaciteit behandeling brandwondenslachtoffers bij grote (én kleine) rampen georganiseerd

Array
 Drie brandwondencentra starten nieuwe organisatie: Brandwondenzorg Nederland
Om de beste zorg aan kinderen en volwassenen met ernstige brandwonden te bieden, is snelle, hoog kwalitatieve en gestructureerde samenwerking tussen de experts van de Nederlandse brandwondencentra van levensbelang. Daarom starten de drie Nederlandse Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, die alle volwassenen en kinderen met ernstige brandwonden in Nederland behandelen, vanaf vandaag met de nieuwe organisatie: Brandwondenzorg Nederland.

‘’Binnen Brandwondenzorg Nederland is onze acute zorg actief afgestemd en geborgd. Zo zijn wij klaar om op ieder moment effectief op te schalen en te reageren op een groot brandwondenincident, bijvoorbeeld een aanslag. Net zo belangrijk: tegelijkertijd staan wij 24 uur per dag paraat om één klein kind met een ernstige heet waterverbranding de beste behandeling te bieden.’’, aldus dr. Kees van der Vlies medisch hoofd van het Brandwondencentrum Rotterdam.
Voldoende capaciteit voor alle bandwondenslachtoffers in Nederland

Brandwondenzorg Nederland kiest ervoor dat het verlenen van de zorg aan kinderen en volwassenen met ernstige brandwonden in de drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam plaatsvindt. Door afstemming en samenwerking tussen deze expertisecentra wordt de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg geboden en met wetenschappelijk onderzoek en opleiding wordt deze kwaliteit van de zorg voortdurend verbeterd. Van der Vlies: ‘’Binnen de nieuwe samenwerkingsorganisatie Brandwondenzorg Nederland, stemmen wij de capaciteit van ieder centrum af, zodat we de beste zorg aan ieder kind of iedere volwassene met ernstige brandwonden individueel kunnen bieden. Getoetst aan de hoogste Europese kwaliteitseisen, zetten wij onze capaciteit gezamenlijk zodanig in dat we iedere patiënt met brandwonden in onze drie brandwondencentra de meest effectieve brandwondenbehandeling kunnen bieden. Daarnaast zijn er voor opschaling zowel afspraken gemaakt met nabijgelegen academische centra in Groningen, Amsterdam en Rotterdam als op Europees niveau.” Dit beleid is inmiddels door de European Burns Association aangemerkt als een voorbeeldwerkwijze van zeer hoog kwalitatief niveau met de aanbeveling om deze aanpak blijvend voort te zetten.

Uitgangspunten Brandwondenzorg Nederland

Er zijn drie Nederlandse brandwondencentra voor de behandeling van kinderen en volwassenen met ernstige brandwonden: in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam, het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en het Martini Ziekenhuis te Groningen. Hiermee is een landelijke dekking gegarandeerd.

2. De drie brandwondencentra voldoen aan de Europese richtlijnen en zijn Europees geverifieerd conform de richtlijnen van de European Burns Association.
3. De behandeling van patiënten met brandwonden dient plaats te vinden conform de richtlijnen, geaccordeerd door de Wetenschappelijke Verenigingen. Kinderen en volwassenen met brandwonden die in aanmerking komen voor een behandeling in gespecialiseerde centra, zoals beschreven in de richtlijnen, dienen in de drie aangewezen brandwondencentra behandeld te worden.
4. Overstijgend worden de drie brandwondencentra ondersteund vanuit het onderzoeksinstituut Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra in Nederland (VSBN)
 
Over Brandwondenzorg Nederland

De Nederlandse brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen hebben op alle drie de locaties speciale voorzieningen om zowel volwassen als jonge patiëntjes met ernstige brandwonden optimaal te behandelen. De brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting werken binnen Brandwondenzorg Nederland intensief samen om brandwonden te voorkomen en de behandeling en zorg aan patiënten met brandwonden verder te optimaliseren. Meer informatie vindt u op www.brandwondenzorg.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen