Betere diagnose en behandeling eczeem

In de bovenste laag van de opperhuid zitten stoffen (biomarkers) die kunnen helpen bij de diagnostiek en de behandeling van patiënten met contacteczeem. Koppes heeft drie vormen van deze huidziekte onderzocht, de allergische, de irritatieve en de atopische variant. Veelal gaan de aandoeningen gepaard met jeuk en prikkelingen (de irritatieve vorm). In de beroepsbevolking komt dit type huidaandoeningen veel voor bij schoonmakers, kappers, werknemers in de zorg en in de horeca.

Met de huidige diagnostische middelen is het moeilijk om de allergische vorm te onderscheiden van de irritatieve vorm. Ook kunnen de drie varianten, allergisch-, irritatieve en constitutioneel eczeem bij één patiënt tegelijkertijd voorkomen. Het zoeken van biomarkers in de bovenste laag van de opperhuid is van waarde voor de behandeling van de ziekte, stelt Koppes. Voordat deze biomarkers in de praktijk kunnen worden ingezet is uitgebreide evaluatie en validatie nodig.

Promotores: prof. dr. M.H.W. Frings- Dresen en prof. dr. T. Rustemeyer Co-promotor: dr. S. Kezic

Bron: UVA

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen