VGZ en ONT bereiken overeenstemming vergoeding tandprotheticus

0
1076

Nadat de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en een cliënt van VGZ vorige maand de zorgverzekeraar voor de rechter daagde, zijn partijen nu tot overeenstemming gekomen. Inzet van de rechtszaak was de weigering van VGZ om het aanbrengen van een kunstgebit op implantaten door een tandprotheticus te vergoeden. Het bereiken van overeenstemming betekent dat de cliënt de zorg alsnog vergoed krijgt. Ook mogen tandprothetici op verwijzing van een tandarts(-implantoloog) deze zorg alsnog zelfstandig aanvragen en declareren.

“We zijn blij met deze uitkomst”, aldus De Romph, directeur van de ONT, “omdat hiermee de toegankelijkheid van deze zorg voor de meest kwetsbare groep gewaarborgd blijft. De cliënt is de grote winnaar want die kan de zorgverlener waar hij het meest vertrouwen in heeft het gebit laten maken. Dit doet bovendien recht aan de wettelijke bevoegdheid van de tandprotheticus. In deze casus heeft de tandprotheticus zich aan alle spelregels gehouden. VGZ doet dat nu ook en dat waarderen we.”

Reactie VGZ

“We betreuren het dat de eerdere communicatie vanuit VGZ tot een misverstand heeft geleid”, reageert VGZ. “Dat een tandprotheticus een gebitsprothese mag maken is voor ons nooit een punt van twijfel geweest. De gebitsprothese op implantaten wordt, ook als deze gemaakt wordt door een tandprotheticus, vergoed mits er een verwijzing van de tandarts is. We zijn blij dat we een constructief gesprek met de ONT hebben gehad en tot een oplossing zijn gekomen.”

Om onwenselijke misverstanden in de toekomst te voorkomen hebben de ONT en VGZ afgesproken voor het zorginkoopbeleid 2019 intensief met elkaar te overleggen. Met de uitkomst van het gesprek is de rechtszaak die begin volgende jaar zou dienen bij de rechtbank van de baan.

Bron: Organisatie van Nederlandse Tandprothetici

Vorig artikelLAN pleit voor meer aandacht voor beroepslongziekten
Volgend artikelExplosie verwoest pui van huisartsenpraktijk in Veldhoven
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.