Middenrif beter behandeld in Meander medisch Centrum

Array

Een verlamd middenrif (paralyse) geeft veel ongemak en kan tot ernstige benauwdheidsklachten leiden. Soms is longkanker of een zenuwziekte de oorzaak, soms is de oorzaak onbekend. Sinds kort kan de aandoening in Meander Medisch Centrum met een kijkoperatie via de buik worden verholpen. Dit is veel minder belastend dan de ‘klassieke’ open operatie via de borstkas.

Per 1 november is chirurg dr. Pim Welvaart (foto: rechts) werkzaam in Meander. Hij past als enige in Nederland een laparoscopische operatietechniek toe bij mensen met een verlamd middenrif. Vanuit heel Nederland, maar ook vanuit het buitenland, weten patiënten de weg te vinden naar het Meander Diafragma Chirurgisch Centrum in Amersfoort.

“Bij een paralyse raken mensen heel erg beperkt in hun doen en laten. Ze kunnen vaak niet meer plat in bed liggen, bukken en traplopen. Elke inspanning die ze doen, geeft al ernstige benauwdheidsklachten. Veel patiënten zijn reeds aangewezen op nachtelijke thuisbeademing.” Met de door Welvaart ontwikkelde kijkbuisoperatie kunnen ze dit achter zich laten en weer aan herstel werken. Het grote voordeel van deze operatie is dat de patiënten meestal de volgende dag al naar huis gaan en vrijwel geen pijn hebben na de operatie.

Het Meander Diafragma Chirurgisch Centrum behandelt patiënten met functionele stoornissen van het middenrif. Hierdoor is er een uniek kenniscentrum ontstaan waar zowel dr. Pim Welvaart als prof. dr. Ivo Broeders (foto: links), die landelijke bekendheid geniet als ‘robotchirurg’, excellente zorg leveren. Broeders opereert met de operatierobot patiënten met verwante klachten, zoals reflux en middenrifbreuk. De verwachting is dat Welvaart in 2018 ook met de operatierobot de operaties zal gaan uitvoeren in het Meander Diafragma Chirurgisch Centrum.

Bron: Meander MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen