Zetten polsbreuk vergemakkelijkt door precisiewerk gipsverbandmeester

Het Colles Fractuur Oefenmodel is een oersterke, beetje transparante en flexibele replica van de hand en pols van Aries Oldenhuis, gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis. Het siliconen rubber aan de buitenzijde en het aluminium construct aan de binnenzijde benaderen samen de menselijke pols, inclusief de breuk die daar is opgelopen en een botvlies in de vorm van een kunststof band. Aries Oldenhuis: ‘Artsen in opleiding tot specialist (AIOS) chirurgie en orthopedie leren in de eerste fase van hun opleiding het reponeren van polsbreuken onder supervisie van de specialist. Voorheen was vooraf oefenen niet goed mogelijk, omdat een goed oefenmodel ontbrak, maar nu kan een AIOS het zetten van deze breuk oefenen met een realistisch model. Dat oefenen is belangrijk, want met het in één keer goed zetten beperk je de pijn voor de patiënt en vergroot je de kans op vlot herstel.’

Het zetten van fracturen, ook wel reponeren, is een behandeling die artsen op de Spoedeisende Hulp vaak uitvoeren. Om dit te oefenen organiseren de gipsverbandmeesters van het Martini Ziekenhuis twee maal per jaar een gips- en repositieles voor AIOS en co-assistenten, waarbij veel voorkomende fracturen worden behandeld.  Aries Oldenhuis’ oefenmodel past goed in het Martini Ziekenhuis als opleidingsziekenhuis. De ervaren gipsverbandmeester: ‘In de praktijk zie ik dat een arts met grote handen makkelijker een polsbreuk zet dan een collega met kleinere handen. Maar wie niet sterk is moet slim zijn, geldt ook zeker in dit vak. De AIOS zien en voelen met het oefenmodel hoe de gebroken delen met een specifieke grip en specifieke bewegingen weer goed aansluiten.’

Ontwikkeling samen met Ateliers MTW

Aries Oldenhuis heeft het eerste oefenmodel helemaal zelf ontwikkeld in avonduren, met precisie en vooral met hart en ziel. Het Colles Fractuur Oefenmodel is nu in productie gebracht bij Ateliers MTW. De samenwerking tussen de gipsverbandmeester en de directeur van Ateliers MTW Ieme Boomsma is niet voor niets. De heren zijn beide gericht op het met bezieling opleiden van mensen met ambitie én gaan beide voor een compleet doorontwikkeld product. Ateliers MTW maakt kwalitatief hoogwaardige producten zoals replica’s van gebruiksvoorwerpen en kunst. Tegelijkertijd biedt het bedrijf mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een gespecialiseerde ervaring- en opleidingsplaats. Boris Waalboer is werkbegeleider op de kunststofafdeling en heeft ‘Aries pols’ onder zijn hoede.

Hij brengt de kneepjes van het vak over aan verschillende medewerkers. “We hebben eerst van siliconenrubber een afdruk gemaakt van Aries’ hand en pols. Daarmee is met kunsthars het ‘origineel’ gemaakt waarop we de verschillende mallen kunnen maken. Die mal gebruiken we om met siliconen rubber een paar exemplaren van het eindproduct in te gieten.” Tobias Dekker werkt bij MTW en laat zien hoe secuur hij te werk moet gaan om het bijna uitgeharde siliconenrubber uit de mal te halen. Het ‘binnenwerk’ van de pols bestaat uit twee delen aluminium. Ateliers MTW giet deze delen. Aries Oldenhuis zorgt in zijn werkplaats voor de verbinding van de delen met een dunne staalkabel en een sterke veer. Een kunststof band dient als ‘botvlies’ aan de bovenzijde van de breuk. Ateliers MTW verzorgt tenslotte de levering.

In gebruik

De eerste vier bestellingen zijn in 2017 afgehandeld.  Zowel Aries Oldenhuis als Ieme Boomsma zien nog verbeteringsmogelijkheden in het product en geven op de eerste tien exemplaren ‘extra garantie’ in ruil voor de bevindingen van de afnemer. Daarna gaat het Colles Fractuur Oefenmodel breed de markt op. Ondertussen hebben AIOS in het Martini Ziekenhuis profijt van de ervaring die is opgedaan met het oefenmodel.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen