Wout Adema gestart als directeur Zorg bij ZN

Array

Wout Adema is sinds 1 maart directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland. Hij vormt samen met algemeen directeur Petra van Holst-Wormser de directie van Zorgverzekeraars Nederland. Na de bekendmaking van zijn benoeming vorig jaar november, begint hij nu met zijn werkzaamheden voor ZN. Aan de hand van antwoorden op een aantal vragen stellen wij u graag aan Wout Adema voor.

V: Wat is je belangrijkste drijfveer om bij ZN te komen werken?
A: De Nederlandse zorg is heel goed voor elkaar, maar er zijn op diverse punten zorgen over houdbaarheid, betaalbaarheid en solidariteit. Het lijkt mij mooi om vanuit de positie van zorgverzekeraars bij te dragen aan het goed houden en verbeteren van het Nederlandse zorgstelsel. Zorgverzekeraars hebben daarin een heel belangrijke rol; soms als regisseur, soms als budgetbewaker maar vooral als gevolmachtigde van de verzekerden. Vooral bij dat laatste is belangrijk dat we (dus ook ikzelf) goed in de gaten houden voor wie we het uiteindelijk doen.

V: De ambitie van ZN voor de zorg is: houdbare zorg die de persoon centraal stelt, die met compassie geleverd wordt, op een effectieve manier in netwerken rondom de patiënten, en die zinnig, zuinig en eerlijk omgaat met het premiegeld om solidariteit te behouden. Wat is je belangrijkste eigenschap die je kunt inzetten om deze ambitie te verwezenlijken?
A: Het woord compassie resoneert bij mij sterk. Wanneer mensen hun drive om iets te betekenen voor een ander willen inzetten in hun werk, hebben ze mij aan hun kant. Ik werk al meer dan 20 jaar in verschillende rollen in de zorg en ken de sector heel goed. Daarnaast ben ik in staat gebleken me te verbinden met anderen, om zo gezamenlijk zaken te realiseren. Ik hoop dat vanuit deze positie ook vorm te kunnen geven.

V: Wat zie je als je belangrijkste uitdaging/opdracht voor je eerste jaar bij ZN?
A: Uiteraard wil ik kennismaken met alle relevante spelers waarmee ik te maken krijg in mijn nieuwe rol. Dit is van belang om goed te begrijpen wat hun wensen en verwachtingen zijn. En van daaruit hoop ik dat ik kan bijdragen aan een verdere groei van vertrouwen in de zorgverzekeraars. Want alleen als we elkaar vertrouwen, kunnen we succesvol zijn in het realiseren van onze ambitie.

V: Wat neem je mee uit je functie als CFO en lid van de Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis?
A: Ik neem twee dingen mee. Op de eerste plaats: hoe complex iets ook is, samen lossen we het wel op. Ten tweede: kostenbeheersing en kwaliteitsverbetering zijn slechts een ‘ticket to ride’, tevreden patiënten en tevreden medewerkers zijn een ‘ticket to heaven’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen