Senioren: gemeenteraadsverkiezingen draaien om wonen en zorg

Array

Bijna de helft van de bevolking is boven de 50 jaar. Juist deze groep gaat komende woensdag trouw naar de stembus. KBO-PCOB bevroeg 1.300 65-plussers over de gemeentelijke politiek. Wonen en zorg blijken de belangrijkste thema’s, en de landelijke partijen hebben de voorkeur.

Bijna de helft van de respondenten is (zeer) geïnteresseerd in de gemeentelijke politiek. 88% van de ondervraagden zegt te gaan stemmen, vooral op een landelijke partij (59%). Daarmee is het contrast groot met andere kiesgerechtigde leeftijdsgroepen, waarvan gemiddeld doorgaans slechts de helft komt stemmen voor de gemeenteraad.

Sociale belangen voorop

De gemeenteraadsverkiezingen draaien voor de senioren om de thema’s wonen en zorg. Ze vinden dat er meer kleinschalige, betaalbare woningen moeten komen voor oud én jong. Met zorgvoorzieningen dichtbij voor wie dat nodig heeft. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Gemeenten kregen er de afgelopen jaren steeds meer taken bij, die ze naar eigen inzicht mogen uitvoeren. Denk aan de groene leefomgeving, zorg en ondersteuning. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij raadsleden en bestuurders. KBO-PCOB wil politiek dichtbij mensen. Politici die weten wat er speelt en rekening houden met sociale belangen, niet alleen met geld.”

Seniorvriendelijk beleid

Na wonen en zorg noemen de ondervraagde senioren veiligheid, zingeving en koopkracht als vitale onderwerpen. Dat zijn allemaal terreinen waarop een gemeente veel kan doen. Seniorvriendelijke gemeenten onderscheiden zich door aandacht en geld voor veilige wijken, het bestrijden van eenzaamheid, ontlasting van mantelzorgers en financiële ondersteuning van inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten.

Manon Vanderkaa: “Veel senioren gaan trouw naar de stembus, in de hoop en verwachting dat het beleid van hun gemeente seniorvriendelijker wordt. En dat thema’s die belangrijk zijn voor senioren in het coalitieakkoord landen, te beginnen bij wonen en zorg. Lokale bestuurders, u weet wat u te doen staat!”

Bron: KBO-PCOB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen