luchtvervuiling houtstoker Bruin Driek van Erpstraat 23 Oss

Jaarlijks 12.000 doden door ongezonde lucht

De lucht die u inademt is vaak ongezond. U kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht. Het veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker. In het nieuwe regeerakkoord staat dat er een Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit moet komen. Het Longfonds wil dat gezondheid hierin centraal komt te staan.

Elk jaar belanden 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling. Ongezonde lucht veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

1,2 miljoen Nederlanders

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte, zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben meer longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis. Iedereen ademt luchtvervuiling in, ook mensen met longen die nu nog gezond zijn. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

 

Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt. We strijden voor gezonde lucht en gezonde longen. Dat doet het Longfonds zelf, maar ook samen met u en de overheid. In het nieuwe regeerakkoord staat dat er een Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit moet komen. Het Longfonds pleit voor concrete maatregelen:

  • Gezondheid staat centraal.
  • Alle bronnen van vieze lucht worden meegenomen, van verkeer tot houtrook.
  • De grootste vervuilers worden als eerste aangepakt, dus afscheid nemen van diesel.
  • Schone alternatieven worden gestimuleerd, dus investeren in duurzame oplossingen.

Hoe gezond is de lucht in uw buurt?

De lucht in Nederland is niet gezond, u kunt er letterlijk doodziek van worden. Luchtvervuiling is vaak een onzichtbaar probleem. Doe de check en zie wat u inademt.

Doe de check

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen