Kan revolutionaire techniek hersenoperaties bij epilepsie overbodig maken?

0
637

Uitreiking eerste Kempenhaeghe Award voor Marie-Gabrielle Goossens

Op vrijdag 23 maart 2018 werd in Heeze de eerste Kempenhaeghe Award uitgereikt aan Marie-Gabrielle Goosens, onderzoekster aan de Universiteit Gent. De uitreiking vond plaats tijdens het 20ste internationale klinische symposium op Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie.

Marie-Gabrielle is de eerste ontvanger van de Award. Om in aanmerking te komen voor deze erkenning, werd onder andere gekeken naar het innovatieve karakter van het onderzoek, de relevantie en bredere toepasbaarheid voor verder onderzoek, en nieuwe diagnostische en therapeutische technieken.

Temporale kwabepilepsie

Een derde van de volwassen patiënten met zogenaamde temporale kwabepilepsie is niet gebaat bij de huidige therapieën en heeft dus last van aanvallen. Ondanks dat hier veel onderzoek naar wordt gedaan, is er op dit gebied nog heel veel te winnen. Waar in het verleden nogal eens de toevlucht werd genomen tot een hersenoperatie of het plaatsen van een electrode, wordt er nu steeds vaker gezocht naar minder rigoureuze alternatieven. Marie-Gabrielles onderzoek richt zich op chemogenetica om epileptische aanvallen te onderdrukken. Dat houdt in dat zij een product inspuit in nauwkeurig bepaalde delen van de hersenen, waardoor specifieke celgroepen in de hersenen kunnen worden aangestuurd door een chemische stof, die verder geen effect heeft in het lichaam.

De methode en techniek die Marie-Gabrielle gebruikt, wordt op dit moment nog met dieren onderzocht. Bij muizen bleek het goed te werken, bij ratten minder. In de komende periode gaat de onderzoekster verder kijken hoe ook bij ratten meer succes kan worden geboekt. “Als de proeven succesvol blijken te zijn, is dit een stap voorwaarts in het onderzoek naar nieuwe behandelingen in epilepsie”, aldus prof. dr. Paul Boon, strategisch adviseur Onderzoek, Ontwikkeling en Opleiding (TriO) van Kempenhaeghe.

Bio-ingenieurswetenschappen

Marie-Gabrielle Goosens studeerde in 2016 af als master in de bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2016 volgt zij een doctoraatsopleiding en werkt ze als onderzoeker aan het laboratorium voor klinische en experimentele neurofysiologie, neurobiologie en neuropsychologie (LKEN3) van de Universiteit Gent. Onder leiding van professor Robrecht Raedt en professor Christian Vanhove onderzoekt ze hoe chemogenetica gebruikt kan worden om meer inzicht te verkrijgen in temporale kwabepilepsie en hoe deze ziekte te behandelen.

Bron: Kempenhaeghe