ActiZ-peiling onder leden

Array

Versterking en verbreding regioloketten spoedzorg nodig

Het ministerie van VWS heeft vorig jaar 55 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de zorgverzekeraars, voor zowel het opzetten van 31 regioloketten die de druk op de spoedeisende hulp kunnen verminderen, als voor het versterken van het eerstelijnsverblijf. De loketfuncties zijn inmiddels voor 1 april 2018 opgezet door zorgaanbieders, door henzelf bekostigd. Dit blijkt uit een eigen peiling in maart 2018 van brancheorganisatie ActiZ onder de samenwerkende zorgaanbieders die de regioloketten hebben gerealiseerd.

24/7 terecht 

Huisartsen en ziekenhuizen kunnen 24/7 terecht bij deze loketten, als zij voor kwetsbare ouderen en langdurig zieken een bed zoeken, voor (vervolg)zorg na ontslag uit het ziekenhuis of instroom vanuit de eerste lijn. In iedere regio verschilt de zorgbehoefte en de aanpak. Daarom blijkt uit de peiling ook dat de regionale loketfuncties eerstelijnsverblijf (ELV) zeer verschillend van de grond zijn gekomen.

Verbeteren

Alle 31 operationele loketfuncties zijn samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, huisartsen en de zorgaanbieder. In een enkel geval is ook de regionale GGZ-organisatie aangesloten. ActiZ-leden zijn vaak de ‘trekker’ van de loketfunctie. Per loket zijn soms zelfs meer dan tien zorgaanbieders betrokken. De loketten staan, maar in de uitvoering moet nog veel verbeteren zodat de loketten efficiënter kunnen functioneren: sommige processen vinden nu nog dubbel plaats en de regionale afstemming kan beter. Zorgaanbieders moeten onderling meer kennis delen over beschikbare ICT, applicaties en organisatievormen met betrekking tot de loketfuncties. Daarnaast moeten er landelijk afspraken komen over wat een ELV-loketfunctie zou moeten bieden en welke diensten zij regionaal moeten garanderen.
“De 55 miljoen euro die ervoor geoormerkt was, moet vrijkomen voor beter inzicht in de hele regio, voor betere kennis over instroom, doorstroom en uitstroom ontwikkelingen op regionaal niveau”, stelt Ageeth Ouwehand, woordvoerder revalidatie en herstel van ActiZ “Onze leden hebben ook grote behoefte aan het onderling uitwisselen van kennis over de praktische organisatie van de loketten.”
Nu de loketten er zijn, wil minister Bruins de afgesproken verbreding naar andere vormen van spoedzorg: respijtzorg, wijkverpleging, geriatrische revalidatiezorg en GGZ. ActiZ dringt er bij de verzekeraars op aan om de regioloketten verder te versterken en te verbreden met het daarvoor bestemde geld.
Uiteindelijk zou ActiZ graag zien dat er meer flexibiliteit komt in de beschikbare bedden: nu wordt tijdelijke herstel en crisiszorg vanuit drie domeinen (Wlz, Zvw, Wmo) aangeboden, dit zorgt voor suboptimaal gebruik van de bedden, omdat ze allemaal uit wisselende potjes betaald worden. Het weghalen of uitwisselbaar maken van deze schotten is dan ook een zeer nadrukkelijke wens. Dit vraagt om wijzigingen in regelgeving vanuit het ministerie van VWS.
Bron: Actiz
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen