Patiënt houdt zelf werking van medicijn(en) en mogelijke bijwerking bij in app

0
922
Healthcare And Medicine

Gebruikers van biologische medicijnen krijgen meer grip op hun eigen medicijnen dankzij de nieuwe app, het Biopaspoort. Met de app kunnen gebruikers zelf bijhouden welke (biologische) medicijnen ze gebruiken of gebruikt hebben. Belangrijk hierbij is om het zogenaamde batchnummer of chargenummer in de app op te slaan. Geïnteresseerden kunnen het Biopaspoort kosteloos downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. Dit hulpmiddel is ontwikkeld door de brancheorganisatie Bogin (Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland).

Registreer gebruikte medicijnen in app

Bogin voorzitter Martin Favié: “Alle biologische medicijnen hebben verplicht een merknaam. Zo is altijd duidelijk welk product u gebruikt of heeft gebruikt. Ook heeft elk medicijn een productienummer, het zogenaamde batch- of chargenummer. Door deze unieke code op elk doosje is te herleiden waar en wanneer het medicijn is gemaakt. Met de app kunnen gebruikers zelf het batchnummer van het medicijn noteren en bewaren. De zorgverlener registreert de batchnummers vaak ook, maar veel gebruikers willen zélf bijhouden welke biologische medicijnen ze gebruiken. Met de handige zoekfunctie kunnen ze in hun Biopaspoort gemakkelijk terugkijken welke batch ze eerder hebben gebruikt. In het Biopaspoort kunnen patiënten, naast de biologische medicijnen, ook andere medicijnen die ze gebruiken vastleggen. Met de complete medicijngeschiedenis in één app staat de gebruiker zelf aan het stuur en bepaalt of de gegevens al dan niet worden gedeeld met uw huisarts, specialist, apotheker en/of andere betrokkenen. Ook kan via de Biopaspoort app een eventuele bijwerking van het medicijn, met één klik, aan het bijwerkingencentrum Lareb worden doorgeven.”

Uitleg voor gebruikers

“Begin 2018 heeft de Bogin de website uwbiosimilars.nl gelanceerd. Deze publiekswebsite geeft een overzicht van biologische medicijnen en biosimilars; kopieën van bestaande biologische medicijnen waarvan het patent is verlopen en die door een andere firma’s worden gemaakt.”

Bron: Bogin

Vorig artikelKabinet pakt fouten en fraude in zorg aan
Volgend artikelRolf de Groot nieuwe voorzitter Geschillencommissie Zorgverzekeringen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.