Gespreksgroep voor mensen met amputatie draagt bij aan positief zelfbeeld

Array

Vrijdag 4 mei organiseert de geriatrische RevalidatieUnit Vechtdal van de Saxenburgh Groep een gespreksgroepmiddag voor mensen met een amputatie en prothese. De bijeenkomst vindt plaats van 15.00 – 16.30 uur in Zorgcentrum Clara Feyoena Heem in Hardenberg. Het is een vrij nieuw initiatief, ontstaan vanuit de behoefte van patiënten aan contacten met mensen in een vergelijkbare situatie.

Gespreksgroep

“Wij zijn eind 2017 vanuit onze geriatrische RevalidatieUnit met deze gespreksgroep gestart,” vertelt Nora Wolsleger. Zij is maatschappelijk werker bij de Saxenburgh Groep, waaronder deze afdeling valt. Hier verblijven mensen tijdelijk om zo goed mogelijk te herstellen van lichamelijk letsel, operatie of functionele beperking. De gespreksgroep is voor mensen die verder (moeten) gaan met een ontbrekend – deel van een – ledemaat en moeten leren omgaan met het gebruik van een arm- of beenprothese.

Omgaan met een prothese

“Het is een initiatief vanuit één van onze patiënten. Deze miste het contact met anderen in een soortgelijke situatie. Het aanvaarden van een amputatie en het hiermee leren omgaan wordt als een heel karwei ervaren, ook het leren omgaan met een prothese. Voor ons aanleiding om te onderzoeken of het starten van deze gespreksgroep in het Vechtdal mogelijk is. En dat blijkt zo te zijn,” licht Nora toe. “De steun van elkaar kan positief bijdragen aan het aanvaardingsproces. Lotgenoten voelen door hun eigen ervaringen vaak beter aan waar de ander het moeilijk mee heeft. Dat kan er bijvoorbeeld in resulteren dat de persoon met een amputatie weer actief durft te worden en zijn of haar zelfbeeld positief herstelt.”

Naast aandacht voor ervaringen en emoties komen er ook praktische zaken aan de orde. Denk hierbij aan sportmogelijkheden, de verschillen en kosten van protheses, maar ook hoe om te gaan met (fantoom)pijnen.

Elke eerste vrijdag van de maand (met uitzondering van juli, augustus en december) van 15.00 – 16.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom in Zorgcentrum Clara Feyoena Heem, koffieruimte paramedici (begane grond). De toegang is gratis.

De eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 4 mei. Een deskundige zal vragen beantwoorden over de vergoedingen van protheses. Meer informatie bij: Nora Wolsleger, maatschappelijk werk, telefoon (0523) 27 70 00, e-mail [email protected] of Erna Slot, verzorgende IG van de RevalidatieUnit, e-mail [email protected].

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen