WHO: 7 miljoen doden per jaar door luchtvervuiling

0
1129

Het luchtvervuilingsniveau blijft in veel delen van de wereld gevaarlijk hoog. Uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 9 van de 10 mensen lucht ademen met een hoog gehalte aan verontreinigende stoffen.

De WHO schat dat jaarlijks ongeveer 7 miljoen mensen sterven aan blootstelling aan vervuilde lucht. Alleen al de luchtvervuiling in de omgeving veroorzaakte ongeveer 4,2 miljoen doden in 2016, terwijl huishoudelijke luchtvervuiling door koken met vervuilende brandstoffen (zoals houtstook en vervuilende technologieën) in dezelfde periode naar schatting 3,8 miljoen doden veroorzaakte.

De WHO geeft aan dat fijnstof in je longen allerlei ziektes kan veroorzaken, zoals longkanker en longontsteking. De WHO houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4300 steden in 108 landen. Het nieuwe rapport schetst een vergelijkbaar beeld als in 2016. Sindsdien is er informatie over duizend nieuwe steden bij gekomen.

Luchtvervuiling is nog altijd het ergst in het Midden-Oosten, Midden-Afrika en delen van Azië. De voornaamste bronnen zijn: industrie, landbouw, transport en fossiele brandstoffen. Maar ook de luchtkwaliteit in Nederland is slecht en nog steeds zorgwekkend. Soms worden Europese normen overschreden. Schattingen van het aantal vroegtijdige doden door luchtvervuiling in Nederland lopen uiteen van 6.700 tot 12.900 per jaar, aldus het RIVM. Belangrijke boosdoeners: fijnstof en stikstofdioxide.

Een lichtpuntje volgens de WHO: nog nooit hebben zo veel landen maatregelen genomen om uitstoot te beperken.

Bron: WHO

Vorig artikelDinsdag 8 mei Europese dag van de Beroerte
Volgend artikelPleisters in zes huidskleuren te koop voor het goede doel
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.