Samenwerking Preventiefonds Koninklijke Metaalunie met het Rode Kruis

Het Preventiefonds van Metaalunie en Zilveren Kruis is onlangs een unieke samenwerking gestart met het Rode Kruis. Goede arbeidsomstandigheden verkleinen de kans op bedrijfsongevallen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het Rode Kruis heeft samen met Metaalunie en Zilveren Kruis op maat gemaakte EHBO-cursussen en bijbehorende EHBO-kits voor de metaalsector ontwikkeld. In de cursussen wordt aandacht besteed aan specifieke EHBO handelingen voor de metaalsector, zoals eerste hulp bij contact met gevaarlijke stoffen. Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie: “De eerste EHBO-kits zijn uitgereikt. Dat is een prachtige aanvulling op het bestaande aanbod in ons preventiefonds voor de metaalsector.”

Preventiefonds

Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis hebben in 2014 gezamenlijk een Preventiefonds opgericht om de 14.000 werkgevers in de metaalsector en hun 170.000 werknemers in de metaalsector te ondersteunen bij gezond en veilig werken. Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis: “Het Preventiefonds is een van de belangrijke zorginhoudelijke onderdelen van de collectieve zorgverzekering voor leden van de Metaalunie.” Het Preventiefonds selecteert en vergoedt passende preventiemiddelen, opleidingen en trainingen. “Denk aan op maat gemaakte gehoorbescherming en training om rugklachten te voorkomen. Door de unieke samenwerking met het Rode Kruis komt preventie op de werkvloer nog dichterbij”, aldus Evers.

Gezond en veilig werken

Een gezonde en veilige werksituatie is van groot belang. Zowel voor de werknemers in de metaalsector als voor de werkgevers. Werkgevers, die hun zaken goed op orde hebben, kunnen rekenen op betere en veiligere arbeidsomstandigheden, die zich uitbetalen in minder verzuim en hogere productiviteit. Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie: “Maatwerk op het terrein van gezond en veilig werken is niet alleen effectiever, maar leidt ook tot minder (administratieve) lasten voor werkgevers.”

Nationaal Preventie Akkoord

Het kabinet Rutte III is van plan om een Nationaal Preventie Akkoord te sluiten met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis zijn positief over dit plan en adviseren in het akkoord voldoende ruimte te laten voor maatwerk. Niet elke sector is gelijk. Partijen zijn graag bereid de jarenlange ervaring met het Preventiefonds te delen met belangstellende partijen.

Bron: Preventiefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen