NIP heeft oplossing voor wachtlijstprobleem in de ggz!

NIP in actie!
De lange wachttijden in de (curatieve) ggz zijn al een tijd in het nieuws. Het NIP spant zich in om de wachttijden te verkorten. Het grote probleem is dat er te weinig regiebehandelaren beschikbaar zijn. De wachtlijsten in de zorg kunnen pas effectief worden verminderd als dit tekort structureel wordt aangepakt.

Het Nederlands Instituut van Psychologen pleit daarom voor:

–      meer gz-opleidingsplaatsen;
–      verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren;
–      afgestudeerde psychologen meer ruimte geven als medebehandelaar.
De situatie in de ggz is onhoudbaar. Cliënten wachten vaak erg lang, waardoor hun problematiek kan verergeren en complexer kan worden. Medewerkers in de ggz staan onder druk: er zijn veel vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Er moet nu iets gebeuren om de ggz weer werkbaar te maken!

Genoeg psychologen

Startende en ervaren psychologen staan te trappelen om aan de slag te gaan als gz-psycholoog. Maar zij hebben nog geen big-registratie en kunnen niet als regiebehandelaar aan de slag. Meer opleidingsplaatsen, verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren en het veel beter benutten van nieuw talent dat de arbeidsmarkt op stroomt. Dat is nodig om het wachttijdenprobleem structureel te kunnen oplossen!

Meer praktijkervaring tijdens studie

Marrie Bekker, hoogleraar Klinische psychologie aan Tilburg University pleit voor een langere basisopleiding. Zij ziet dat door de vele vacatures en de hoge werkdruk onder psychologen de rek eruit is. De goede zorg is er nog, maar puur dankzij de enorme inzet van psychologen en andere ggz-professionals – die zelf bijna het loodje leggen. Lees de hartekreet van opleider Marrie Bekker in De Psycholoog op onze actiesite: www.psynip.nl/NIPinactie

Oplossing voorhanden

Het NIP praat met alle stakeholders in de ggz en blijft dat ook doen. Ondertussen roepen wij de minister op om nu al meer opleidingsplaatsen beschikbaar te stellen. Zowel voor ervaren als basispsychologen. Daarmee krijgen wij als beroepsgroep de sleutel in handen om de wachtlijsten het hoofd te bieden!
Bron: NIP
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen