Gratis hepatitis B-vaccinaties tijdens Pride Amsterdam

De GGD Amsterdam biedt homo-/biseksuele mannen ook tijdens de komende Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B. Sinds enige jaren is er een daling van het aantal hepatitis B-infecties onder deze doelgroep in Amsterdam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze afname te danken is aan het landelijke hepatitis B-vaccinatieprogramma dat sinds 2002 in Amsterdam loopt. Ondanks deze daling van het aantal hepatitis B-gevallen, zijn circa 10.000-12.000 homo-/biseksuele mannen nog niet gevaccineerd. De GGD roept hen op om zich alsnog te laten vaccineren.

Sinds 2002 worden homo-/biseksuele mannen in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinaties worden bij de GGD aangeboden in de Soa-polikliniek en bij de afdeling Infectieziekten. Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit. Een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekt er één keer per maand op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en vaccineren. Sinds de start van het landelijke vaccinatieprogramma zijn er via het programma ruim 20.000 mannen gratis gevaccineerd in Amsterdam. De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 homo-/biseksuele mannen nog niet gevaccineerd zijn. Overigens zijn ook mannen van buiten Amsterdam van harte welkom voor hun (vervolg)vaccinatie.

Gemakkelijk overdraagbaar

Naar schatting 1 op de 5 mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen, komt  met hepatitis B in aanraking. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt. Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloed-bloedcontact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels e.d. Het virus is zeer besmettelijk, circa honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen een serie van drie vaccinaties kan hepatitis B voorkomen.

Vaccineren hepatitis B tijdens de Pride Amsterdam

Verpleegkundigen van de GGD Amsterdam zijn tijdens de Pride aanwezig op:

Vrijdag 3 augustus:          Westermarkt, homomonument 19.00 – 23.00 uur

Zaterdag 4 augustus:      Reguliersdwarsstraat 33-H van 14.oo – 19.00 uur

 

Een afspraak maken is niet nodig.

Meer informatie over het gratis hepatitis B-vaccinatieprogramma vindt u op: mantotman.nl en ggd.amsterdam.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen