IVM: Kind niet vaccineren, ouders korten op kinderbijslag

Ouders die hun kind niet willen vaccineren, moeten gekort kunnen worden op hun kinderbijslag. Dat stelt Ruud Coolen – van Brakel , voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. “Het niet laten inenten van kinderen moet consequenties hebben. Als korten werkt, moeten we dat doen.” Ook BOiNK, de vereniging voor ouders in de kinderopvang, pleit voor verregaande maatregelen om de dalende vaccinatiegraad te keren.

Het aantal ouders dat weigert om hun kind in te enten tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond groeit in rap tempo. Ook in grote steden als Utrecht daalt op sommige plekken de vaccinatiegraad hierdoor al onder 90 procent. Een percentage waarbij de volksgezondheid ernstig in het geding komt. Ruud Coolen-van Brakel van het IVM vindt de situatie zo ernstig dat de tijd van vrijblijvendheid wat hem betreft voorbij is. Coolen-van Brakel pleit voor een boetesysteem voor ouders die weigeren hun kind te vaccineren.

Weigeren moet financiële consequenties hebben
“Wat je zou moeten doen is dat je tegen ouders zegt dat het consequenties heeft als je je kind niet laat vaccineren. Op het moment dat ouders hun kinderen niet laten inenten betekent dat een korting op de kinderbijslag. Dat klinkt misschien als een perverse prikkel, maar als het werkt, dan werk het.” Ook Gjalt Jellesma, voorzitter van BOiNK, is voor strenger beleid ten aanzien van weigerende ouders. Ouders zouden verplicht moeten worden te melden of hun kind is ingeënt als het naar de kinderopvang gaat.

Vaccinatiebewijs kinderopvang

Jellesma: ”Ik weet dat veel kinderdagverblijven er naar informeren, maar als ouders zeggen ‘dat is privé, het gaat je niks aan’, dan sta je als crèche met lege handen.” Jellesma denkt dat dit probleem makkelijk op te lossen is. “In de kinderopvang heeft iedere medewerker een VOG, dat is ook een hoop gedoe. Waarom zou je dan niet iedere ouder om een vaccinatiebewijs kunnen vragen? Zo moeilijk is dat niet.” Het IVM ergert zich ook aan alle misinformatie die er online wordt verspreid over dit onderwerp. Coolen-van Brakel: “Er gaan ongelooflijk veel indianenverhalen rond over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn voor kinderen op internet. Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegenin gaan”.

Veertien Europese landen vaccineren al verplicht

In veertien Europese landen geldt al voor één of meerdere vaccinaties een vaccinatieplicht. In Australië kent men een systeem waarbij weigerende ouders gekort worden op hun kinderbijslag. Onlangs bleek al uit een peiling van het EenVandaag Opiniepanel dat een fikse meerderheid van de Nederlanders best te porren is voor zo’n vaccinatieplicht. In dit onderzoek gaf 57 procent aan daar voorstander van te zijn, 33 procent zag zo’n verplichting niet zitten. In het najaar komt staatssecretaris Paul Blokhuis met een uitgebreid plan om het aantal vaccinaties omhoog te schroeven.

 

Radio EenVandaag, vanmiddag om 14.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

EenVandaag, vandaag om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen