Meer opleidingsplaatsen GGZ nodig om wachtlijsten aan te pakken!

De lange wachttijden in de (curatieve) ggz zijn al een tijd in het nieuws. Het Nederlands Instituut van Psychologen spant zich in om de wachttijden te verkorten. Het grote probleem is dat er te weinig goed opgeleide psychologen (regiebehandelaren) beschikbaar zijn. De wachtlijsten in de zorg kunnen pas effectief worden verminderd als dit tekort structureel wordt aangepakt.

VWS wil de wachtlijstproblematiek in de ggz serieus aanpakken. Maar wijst slechts 760 gz-opleidingsplaatsen toe terwijl de sector er 1.234 aanvraagt! Het NIP wil echt alles uit de kast halen om de wachtlijstproblematiek aan te pakken, maar dan hebben we meer plaatsen nodig.

Startende en ervaren psychologen staan te trappelen om aan de slag te gaan als gz-psycholoog. Maar zij mogen niet. Pas met een big-registratie op zak, mogen zij als regiebehandelaar aan de slag.
De oplossing:
  • Meer opleidingsplaatsen,
  • versneld mensen kwalificeren door een evc-traject,
  • verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren en
  • het veel beter benutten van nieuw talent dat de arbeidsmarkt op stroomt.
Dat is nodig om het wachttijdenprobleem structureel te kunnen oplossen! Het NIP trekt al tijden aan de bel bij de minister, staatssecretaris, verzekeraars, brancheverenigingen en professionals.
Veel te weinig
VWS wijst 760 plaatsen toe terwijl er 1.234 plaatsen zijn aangevraagd. De extra plaatsen zijn een kleine stap in de richting, maar we hebben veel meer nodig om de wachtlijstproblematiek op te lossen. Ook de ouderenzorg, revalidatie en gehandicaptenzorg staat te springen om extra plaatsen.
Wat de oplossing wel is? Bekijk de actie www.psynip.nl/NIPinactie. We willen aan de slag!
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen