Veilig werken met straling dankzij eigen Treant-stralingsopleiding

Om te achterhalen wat er met een patiënt aan de hand is, is in veel gevallen radiologisch onderzoek nodig. Met behulp van onder andere straling wordt (bijvoorbeeld tijdens een CT) vastgesteld welk lichaamsdeel of orgaan ziek is. Deze straling kan bij verkeerd gebruik schadelijk zijn voor zowel patiënt als ziekenhuismedewerker. Treant Zorggroep ontwikkelde daarom een unieke cursus die er voor zorgt dat de stralingskennis van o.a. radiodiagnostisch laboranten (MBB’ers) altijd up-to-date is.

Stralingsopleiding

De cursus is een coproductie van de stralingsexperts en de afdeling Opleiden van Treant. Via een e-learning (een digitaal te volgen cursus) wordt personeel periodiek geschoold in de kennis over en de omgang met straling. De vaardigheden worden daarnaast ook in de praktijk getoetst. Deze werkwijze levert een belangrijke bijdrage aan de uniformiteit, want iedereen beschikt over dezelfde kennis en vaardigheden. En daarmee aan veilige zorg: patiënten van Treant kunnen rekenen op deskundige ziekenhuismedewerkers met verstand van straling, protocollen en apparatuur.    Nederlandse ziekenhuizen zijn verplicht hun medewerkers te scholen in de omgang met straling. Treant is de enige instelling die een complete digitale cursus inclusief praktijktoets ontwikkelende. De opleiding is inmiddels geaccrediteerd voor MBB’ers door het Kwaliteitsregister. Ziekenhuizen die interesse hebben in de scholing zijn van harte welkom zich te melden bij Treant.

Bron: Treant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen