Bacteriofagen als alternatief voor antibiotica

0
3366

Steeds meer mensen willen gebruik maken van fagentherapie. Alleen zijn er in Nederland nog nauwelijks kennis van bacteriofagen en fagentherapie als behandeloptie.
In februari van dit jaar organiseerde het UMC Utrecht (in samenwerking met TU Delft en het Netherlands Center for One Health) voor het eerst in Nederland een internationaal symposium. Hoofdonderwerp was de mogelijkheid van faagtherapie bij de behandeling van patiënten met infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Experts uit binnen- en buitenland presenteerden in Utrecht hun ervaringen op gebied van onderzoek en therapie met betrekking tot bacteriofagen.

Biobank
Het UMC Utrecht is gestart met een biobank met bacteriofagen waarmee onderzoek wordt gedaan. Deze onderzoeken vormen het voorwerk van patiëntgebonden onderzoek waarvoor het UMC Utrecht op dit moment voorbereidingen treft.

Patiëntgebonden onderzoek
In theorie lijken bacteriofagen een prima middel om infecties te bestrijden die veroorzaakt worden door bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica. “Er is echter nog te weinig onderbouwd klinisch onderzoek beschikbaar”, schrijven de onderzoekers van het RIVM, “om de meerwaarde van bacteriofaagbehandeling te kennen en dit veilig en voor meerdere soorten infecties te kunnen doen.

Bron: UMC Utrecht

Vorig artikel
Volgend artikelOproep experts aan B&W van Weert: vraag leger om tijgermug uit te roeien
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.