Huisarts Van Wijmen van Zorggroep Almere gepromoveerd

Huisarts Matthijs van Wijmen van Zorggroep Almere, werkzaam in gezondheidscentrum De Spil, is op 6 september 2018 gepromoveerd op onderzoek naar de geldigheid van wilsverklaringen. Zijn onderzoek toont aan dat een wilsbeschikking mooi is maar vooral als deze up-to-date is en de wensen actueel zijn.

Wilsverklaringen zijn documenten waarin iemand zijn of haar wensen met betrekking tot medische zorg rond het levenseinde vastlegt. De belangrijkste vragen die onderzocht zijn: blijven wensen met betrekking tot het levenseinde stabiel, ook als mensen iets ingrijpends meemaken, zoals ziekte van henzelf of in hun omgeving? Hoe vaak spreken mensen over hun wilsverklaring en met wie? Voor dit promotieonderzoek vulden 6.922 mensen met een wilsverklaring van 2005 tot 2011 elke 18 maanden een vragenlijst in. Daarnaast hield Van Wijmen aanvullende interviews met mensen die aan een ernstige aandoening leden. Van Wijmen concludeert uit de vragenlijsten en de interviews dat wilsverklaringen nuttige hulpmiddelen kunnen zijn in het verbeteren van zorg, maar niet zonder regelmatig te praten over het levenseinde met naasten en zorgverleners.

Meer onderzoek nodig

Huisarts Van Wijmen stelt dat het belangrijk is dat er onderzoek gedaan wordt naar wilsverklaringen, omdat er tegenwoordig veel meer behandelingen en keuzes mogelijk zijn rond het levenseinde. Daardoor wordt wat mensen willen steeds belangrijker. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over hoe lang je doorbehandeld wil worden.

Trots

Alle Zorggroep Almere collega’s van Matthijs en in het bijzonder die van gezondheidscentrum De Spil zijn trots op zijn bijzondere prestatie. Voor De Spil is dit de tweede huisarts die promoveert, collega Berend Terluin ging hem voor.

Bron: Zorggroep Almere

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen