Allergiecentrum Diakonessenhuis van start

Het Diakonessenhuis in Utrecht is sinds deze week een specialistisch allergiecentrum rijker. Een team van medisch specialisten, astma- en eczeemverpleegkundigen, diëtisten, psychologen, doktersassistenten en ondersteunend personeel werkt intensief samen om kinderen met allergie, astma en eczeem te helpen. Door deze structurele en intensieve samenwerking krijgen ouders en kinderen snel duidelijkheid ten aanzien van de diagnose en de beste behandeling.

Een allergie is een soms heftige reactie van ons afweersysteem op stoffen die eigenlijk ongevaarlijk zijn. Het kan dan om voedingsstoffen gaan, maar ook om stuifmeel, pollen, insecten, mijten, huisdieren, enzovoort. Die feitelijk onnodige reactie hierop kan wel gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Het aantal en ook de ernst van voorkomende allergieën is volgens onderzoekers van de WUR (Wageningen University & Research) de afgelopen 25 jaar ongeveer verdubbeld. Allergieën vormen inmiddels de meest voorkomende chronische ziekte in ons land.

Eczeem

Ook eczeem komt steeds vaker voor. Het treft ongeveer 10 procent van alle kinderen onder de vier jaar. Veel kinderen hebben een combinatie van verschillende klachten. Zo kunnen astma, eczeem hooikoorts en voedselallergie naast elkaar voorkomen.

Multidisciplinaire aanpak

Voor huisartsen is het om die reden bijna onmogelijk gericht te verwijzen. Patiënten worden daardoor nog wel eens van het kastje naar de muur gestuurd. De multidisciplinaire aanpak in het allergiecentrum, waar allergologen, kinderartsen, dermatologen, longartsen en KNO-artsen samenwerken voorkomt dit. Hierdoor kan ook sneller een goede diagnose worden gesteld en worden overbodige behandelingen en onnodige ontzeggingen van bepaalde voedingsmiddelen voorkomen.

Preventiepoli allergiecentrum

Het is ook mogelijk de ontwikkeling van een allergie te voorkomen. Dat geldt vooral voor voedselallergieën bij kinderen, zoals voor pinda’s en eieren. Dat moet dan wel op jonge leeftijd gebeuren. Het gaat dan om de eerste acht maanden. Voor kinderen met een verhoogd risico voor de ontwikkeling van een voedselallergie (zoals kinderen met eczeem) heeft het Diakonessenhuis  in Utrecht een aparte preventiepoli. Op basis van specifiek onderzoek krijgen ouders dan gerichte voedingsadviezen.

Bron: Diakonessenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen