Hoe toegankelijk zijn de websites van Nederlandse gemeenten?

Array

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid heeft Stuurlui uitgebreid onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van gemeenten in Nederland.
1 t/m 6 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. De Week van de Toegankelijkheid laat zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking mee kunnen doen.

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid betekent het Web toegankelijk maken voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een functiebeperking. Per 1 juli 2018 is het voor (semi-)overheid zelfs verplicht om aan de volgende eisen te voldoen (bron):

1. De toegankelijkheidseisen toe te passen
Het is verplicht om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.0, niveau A en AA.
2. Een toegankelijkheidsverklaring te publiceren
(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

Volledig toegankelijk

Het onderzoek is gebaseerd op een test van de homepagina op 12 september 2018 van alle 380 Nederlandse Gemeenten. Uit deze test blijkt dat slechts 106 van de 380 gemeenten de homepagina volledig toegankelijk hebben gemaakt. Dit is een score van 28%. In Nederland valt er nog veel winst te behalen op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. De gedachten van digitale toegankelijkheid moet gaan leven bij marketeers, developers en designers!
Voor meer informatie verwijzen we jullie door naar het oorspronkelijke artikel.
Bron: stuurlui.nl
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen