Te veel Nederlanders weten niet waar dichtstbijzijnde bereikbare AED hangt

Array

Lang niet alle AED’s zijn vindbaar of bereikbaar
Meer dan een derde (34%) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangt. De kennis en de beschikbaarheid van AED’s is nog steeds onvoldoende, zo blijkt uit een peiling van de Hartstichting. Voor optimale hulp bij een hartstilstand zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig die 24/7 beschikbaar en toegankelijk zijn. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een aan te schaffen.

Hartveilige zone

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een 6-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen en meer mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, van AED’s nog niet.

AED’s 24/7 beschikbaar

Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er slechts 15.000 geregistreerde AED’s, waarvan een derde niet 24/7 beschikbaar is. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat AED’s 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu. In totaal zijn er ongeveer 30.000 AED’s nodig.

Spreiding

In Zuid-Holland zijn de minste AED’s 24/7 beschikbaar. Hier is slechts de helft van alle AED’s altijd toegankelijk. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld. Daar is 79% van de AED’s altijd toegankelijk.

BuurtAED

De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om samen een AED aan te schaffen. Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een BuurtAED te kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt.

Levens redden

Het doel van de Hartstichting is duidelijk, meer burgerhulpverleners en AED’s in de buurten betekent dat meer levens kunnen worden gered.
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “De inzet van een AED tijdens een reanimatie vergroot de overlevingskansen aanzienlijk. Het is van groot belang dat we weten waar de AED’s hangen, zodat ze kunnen worden gebruikt door omstanders en burgerhulpverleners bij een hartstilstand. Het kan niet zo zijn dat dat we er veel hebben hangen in het land, maar omdat we niet precies in kaart hebben waar ze hangen, ze niet kunnen worden ingezet. We vragen mensen dus hun AED aan te melden bij HartslagNu of als ze zelf hun buurt, bedrijf of school veiliger willen maken er samen een aan te schaffen via BuurtAED. Met circa 30.000 AED’s en 170.000 burgerhulpverleners, verspreid over heel Nederland, verwachten wij jaarlijks 2.500 levens te kunnen redden.”

Omvang van het AED probleem

Wekelijks worden ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Reanimatie binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50-70%. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10%. Vooral in woonwijken zijn onvoldoende AED’s en dit zijn juist de plekken waar de meeste hartstilstanden voorkomen. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. Was de overleving in de jaren 90 nog 9%, inmiddels is dit percentage gestegen tot bijna 25%. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal omstanders dat start met reanimeren, hun rol in de overlevingsketen en de inzet van AED’s.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen