Onbeperkte fysiotherapie nog verder uitgekleed in 2019

0
1067

Het is wederom lastiger om een aanvullende verzekering af te sluiten die een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie dekt. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer. Nog maar 5 van de 40 zorgverzekeraars bieden in 2019 een dergelijke verzekering aan. Dat waren er in 2018 nog 7 en in 2017 zelfs 9. In twee jaar tijd is het aanbod dus bijna gehalveerd.

In 2019 komt het zorgcollectief van FNV/Menzis te vervallen. Dat betekent dat het meest uitgebreide pakket met volledige fysiovergoeding wordt geschrapt. Verzekerden zijn genoodzaakt op zoek te gaan naar een andere zorgverzekering. Daarnaast zet Nationale Nederlanden per 1 januari een limiet op het aantal behandelingen voor het duurste pakket.

Afhankelijk van fysiotherapie

Het nieuws komt hard aan voor veel mensen die wekelijks afhankelijk zijn van fysiotherapie, bijvoorbeeld patiënten met reumatoïde artritis. Zij komen niet in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket en zijn eigenlijk genoodzaakt een dure aanvullende verzekering af te sluiten.

Het probleem is dat deze groep vanwege hun aandoening veelal wordt geweigerd voor een polis die fysiotherapie volledig dekt. 3 van 5 verzekeraars hanteren namelijk een medische selectieprocedure. Alleen bij De Friesland en IZZ is nog een volledige vergoeding mogelijk zonder medische selectie.

Duur

De cijfers van Zorgwijzer geven tot slot aan dat een volledige dekking voor fysiotherapie schrijnend duur is: gemiddeld 775 euro op jaarbasis. Een daarbovenop komt nog de premie voor de basisverzekering: gemiddeld 1416 euro per verzekerde in 2019.

Op Zorgwijzer.nl staat een volledig overzicht met verzekeraars die fysiotherapie in 2019 nog wel volledig vergoeden.

Bron: EZPress News