MIND Blue Monday Run: hardlopen door heel Nederland voor en door mensen met depressie

Op 21 januari 2019, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar, organiseert MIND voor de tweede keer de MIND Blue Monday Run. Deze dag bestaat uit hardloopevenementen georganiseerd door mensen uit het hele land, om aandacht te vragen voor de ernst van een depressie. Iedereen kan meedoen en een eigen hardloopgroep om zich heen verzamelen.

Aandacht voor depressie

De hardloopevenementen, die kunnen variëren van 1 tot tientallen personen, gaan niet om het winnen, maar om het samen aandacht besteden aan depressie en wat dit voor impact op mensen en hun omgeving kan hebben. Op 15 januari 2018 deden meer dan 200 mensen mee in 20 gemeenten door het hele land. Veel van deze mensen hadden of hebben zelf te maken met depressie en het enthousiasme onder de deelnemers over de runs was groot.

Vrienden en familie krijgen tips over omgaan met depressie

De hardlopers halen in 2019 geld op voor de bouw en lancering van de app ABI. Deze app is bedoeld om vrienden en familie van iemand met een depressie van tips en informatie te voorzien, bijvoorbeeld om depressie bespreekbaar te maken en te weten wat je kunt doen om iemand met een depressie te helpen[1]. De app zal gelanceerd worden door MIND Blue, het depressieplatform van MIND, en past binnen de doelstelling van MIND om openheid over psychische problemen te bevorderen.

Vier teams hebben zich al aangemeld: zij gaan lopen in Blauwestad (Groningen), De Ronde Venen (Utrecht), Beek-Sittard (Limburg) en Riethoven (Noord-Brabant). MIND roept de komende tijd zoveel mogelijk mensen op om zelf ook een MIND Blue Monday Run te organiseren of zich aan te sluiten bij een van de hardloopgroepen die aangemeld worden op www.doemeemetmind.nl/project/mind-blue-monday-run-2019.

Wandelen mag ook, als er maar aandacht is voor depressie

Voor wie niet van hardlopen houdt of het nog nooit gedaan heeft: teams kunnen er op Blue Monday ook voor kiezen om te wandelen of op een andere manier met elkaar aandacht te vragen voor depressie. MIND grijpt Blue Monday ieder jaar aan om aandacht te vragen voor de ernst van een echte depressie en een dialoog op gang te brengen over deze psychische aandoening: hoe eerder je praat over je problemen, hoe eerder je geholpen kunt worden.

Bron: Mind

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen