Meer regie door thuis te blijven

0
597

Jouw gezondheid in de gaten houden; daar hoef je niet altijd voor naar het ziekenhuis. Het thuismeten van bijvoorbeeld hartslag, bloeddruk of gewicht is in opmars. En dat is een goede ontwikkeling; want het geeft mensen meer regie over hun gezondheid. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis start daarom een proef met thuismeten voor mensen met hartfalen, en mensen met de chronische longziekte COPD. De proef loopt een half jaar en is een samenwerkingsverband tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en  Luscii, de ziekenhuistak van FocusCura.

In totaal doen vijftig mensen mee. Eén daarvan is mevrouw Liefmans*, die leeft met COPD. Twee keer per week meet ze vanuit haar luie stoel zelf haar hartslag en saturatie (hoeveel zuurstof er in het lichaam zit). Daarnaast vult zij een digitale vragenlijst in; had ze de afgelopen dagen moeite met ademen? Hoeveel heeft ze bewogen? Allemaal informatie die aangeven hoe het met haar gezondheid gesteld is.

Beeldbellen

Alle gegevens worden digitaal verstuurd naar haar longverpleegkundige Joke Spierings in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Verslechtert er iets? Dan heeft ze meteen contact met mevrouw Liefmans via beeldbellen op een tablet. “Door vaker te monitoren, willen we een longaanval eerder signaleren. Zo kunnen we samen actie ondernemen, en een eventuele ziekenhuisopname voorkomen,” vertelt Spierings.

“Dankzij thuismeten weet ik precies hoe het met me gaat”

Voorheen had mevrouw Liefmans niet zo’n precies inzicht in haar gezondheid. Zij ging naar haar huisarts en kwam één keer per jaar op controle bij de longarts. Pas als ze een longaanval kreeg, zag ze haar longverpleegkundige in het ziekenhuis.

“Als ik me niet goed voelde, dacht ik vaak: het is niet zo erg, ik kijk het nog even aan en ga dan naar de huisarts,” vertelt mevrouw Liefmans. “Maar dan was ik er te laat bij, en voor je het weet, lig je in het ziekenhuis.” Daar lag ze drie maanden geleden nog. Dankzij thuismeten verwacht ze dat dit niet meer zo snel gebeurt. “Ik wil eerder stappen kunnen ondernemen, zodat mijn gezondheid niet verder achteruit gaat. Dankzij thuismeten weet ik precies hoe het met me gaat. Dat geeft me rust. En doordat ik altijd kan overleggen met mijn verpleegkundige als het minder gaat, heb ik het gevoel dat ik echt de controle heb”.

Zelfmanagement

Ook Spierings is enthousiast: “Dit programma ondersteunt zelfmanagement van mensen. Dankzij de informatie die thuismeten biedt, en adviezen van onze kant, kan iemand zelf de juiste keuzes maken. De regie nemen over je gezondheid ondanks dat je ziek bent; dat is ons doel.”

*Mevrouw Liefmans is een gefingeerde naam.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Vorig artikelOndernemen(d) met autisme
Volgend artikelWaarom we ongezonde keuzes maken en hoe die te veranderen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.