Gonorroe in Indonesië en Nederland

Array

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) met ernstige gevolgen voor de gezondheid zoals bekkenontstekingen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Het treft jaarlijks 78 miljoen mensen en vooral vrouwen. Een bedreiging in de behandeling van gonorroe is resistentie. Sommige bacteriestammen worden minder vatbaar voor het antibioticum dat wordt gebruikt.

Gonorroe

Het eerste deel van dit proefschrift beschrijft de infectie met de gonokok-bacterie, zoals diagnostiek, epidemiologie, antimicrobiële resistentie en preventie in Indonesië. Door de beperkte middelen baseren artsen in veel Indonesische klinieken hun diagnoses op symptomen en lichtmicroscopisch onderzoek, ondanks de beperkte gevoeligheid daarvan.

Soa

Van de bezoekers aan soa-poliklinieken in Indonesië had meer dan 22 procent een besmetting. De geïsoleerde bacteriestammen waren bijna allemaal resistent tegen antibiotica die momenteel in Indonesië worden gebruikt. Hananta beveelt aan om de soa-diensten te versterken, betere behandelingsrichtlijnen op te stellen en de resistentie van de ziekte voor antibiotica beter in de gaten te houden.


Het tweede deel richt zich op infecties door gonorroe in de keel, gebaseerd op studies bij patiënten in de soa-kliniek in Amsterdam. Keelgonorroe speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van infecties en de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie. Spontane genezing van keelinfecties werd in een minderheid van de gevallen gezien, maar vaker wanneer er twee in plaats van één antibiotica was gegeven.


Het doctoraat wordt postuum toegekend.

Yuda Hananta: ‘Gonorrhoea in Indonesia and the Netherlands: diagnostics andantimicrobial resistance’.

Promotores: prof. dr. H.J.C. de Vries en prof. dr. H. Soebono

Copromotores: dr. M.F. Schim van der Loeff en dr. A.P. van Dam

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen