VWS bezoekt digitale poli tijdens e-healthweek

Vandaag maakte een grote groep deelnemers, waaronder Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, kennis met het digitale zorgconcept van PsyQ.

Angst- en stemmingsklachten

De digitale poli van PsyQ biedt een volledige online behandeling voor angst- en stemmingsklachten. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt niet meer plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en/of chatfunctie. Begeleiding vindt plaats op het moment dat de patiënt daaraan behoefte heeft. Als een patiënt klachten ervaart kan er direct contact worden opgenomen met de behandelaar.

Annet Spijker, psychiater en bestuurder PsyQ: ‘We hebben bijna 150 patiënten mogen verwelkomen voor een 100% digitale behandeling. Gemiddeld waarderen patienten hun behandeling met een 8,1. We zien dat het ook een oplossing kan bieden voor de wachtlijsten. Doordat er contact is tussen patiënt en behandelaar op het moment dat de patiënt het moeilijk heeft, duren de behandelingen korter. Hierdoor ontstaat er ruimte op de wachtlijsten en kunnen patiënten, ook in de reguliere behandelingen, sneller terecht.’

Online behandeling in de praktijk

Tijdens het bezoek hebben deelnemers ervaren hoe de digitale poli werkt. In verschillende sessies hebben zij kennisgemaakt met initiatiefnemers, behandelaren, ervaringsdeskundigen en inzicht gekregen in het zorgconcept, techniek en de data. Digitaal behandelen is erop gericht dat de patiënt doelgericht werkt aan herstel. Allerlei gegevens, zoals in welke stemming iemand is of hoeveel iemand beweegt worden geregistreerd en gebruikt door behandelaar en patiënt om inzicht te krijgen in klachtpatronen. Bovendien kan een behandelaar die ziet dat een patiënt het lastig heeft, direct actie richting de patiënt ondernemen.

Erik Gerritsen in reactie op de presentatie van de behandelaar: “Hoe heb je het ooit anders kunnen doen? Je hebt jouw vak terug!”

NiceDay!

NiceDay is het platform (app voor patiënt, dashboard voor behandelaar) die deze vorm van volledig online behandelen ondersteunt. In maart 2018 is de eerste digitale poli geopend bij PsyQ in Rijnmond. Inmiddels is digitale zorgverlening ook mogelijk in Noord-Holland en de regio Haaglanden.

Innovatie Safari

Het bezoek is een onderdeel van de Rotterdamse eHealth Innovatie Safari.

Foto: Annet Spijker (bestuurder PsyQ), Erik Gerritsen(secretaris-generaal van het ministerie van VWS) en Jan Peter Larsen (Algemeen Directeur Sense). 

Bron: Parnassiagroep